Въвеждат солени глоби за шофьори без винетки


Въвеждат солени глоби за шофьори без винетки
Снимка: БГНЕС

4226

"Въвеждаме компенсаторна такса като глоба срещу водачите, които карат без винетка", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти при инспекцията на виадукт "Елешница", цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Павлова е информирала, че в момента са пуснати за обществено обсъждане проекти на промени в Закона за движение по пътищата и наредбата към него за пътните такси, след което ще бъдат инициирани законови промени, за да се налагат по-строги санкции срещу нередовните водачи.

Спиране на превозното средство от движение, налагане на глоба и плащането й на момента, са част от мерките в борбата с нередовните водачи. Предвидена е достатъчно сериозна глоба като размер, за да може да гарантира, че ще минимизира в максимална степен опитите за злоупотреба и шофиране без винетки.

Министър Павлова е съобщила, че при проверки това лято е установено, че около 95 на сто от гастарбайтерите, които преминават транзитно през страната, са били без винетен стикер. "Сега въвеждаме солени глоби и възможност за спиране от движение на автомобил, защото това е недопустимо", е подчертала Павлова. Министърът е обяснила, че този вид наказателна такса ще се налага и плаща на момента, като след заплащането й ще се дава винетен стикер с валидност 24 часа.

По думите на Павлова пътуващите българи са по-изрядни, а голям е проблемът при гастарбайтерите. При проверени 10 хиляди транзитно преминаващи автомобила и превозни средства, 9000 са или с незалепен стикер или невалиден непродупчен или без закупен стикер.

Министърът е отчела, че след увеличаване на цената на винетките са събрани 100 млн. лв. повече, като сумата надхвърля 300 млн. лв. Сериозно е увеличението и при продажбите - с около 200 хиляди стикера. Средногодишно се продават около 5 млн. винетни стикери, като повечето са с валидност за една година.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички