Обществената поръчка за нов подвижен състав на БДЖ започва след дискусия


Обществената поръчка за нов подвижен състав на БДЖ започва след дискусия
Снимка: БГНЕС

2385

Обществената поръчка за нов подвижен състав на БДЖ-Пътнически превози ще стартира, след като се стигне до консолидирана позиция в резултат на широка дискусия. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на първото заседание на съвета, съобщиха от БДЖ.

„Целта на обсъждането е да бъдат събрани мнения от хора с ясно изразена гражданска позиция в обществото и в железопътния сектор. Широката дискусия в определянето на параметрите на предстоящата обществена поръчка ще гарантира нейната прозрачност и прецизност по отношение на ефективността, безопасността и комфорта“, допълни още заместник-министър Занчев. Той отбеляза и факта, че такова обсъждане се прави за първи път в България, затова благодари на експертите и им пожела ползотворна работа.

В работната група участват бивши изпълнителни директори в дружеството, експерти от движението за европейско развитие на българските железници и Научно-техническия съюз по транспорт, специалисти имащи пряко отношение към работата в областта на железопътния транспорт, преподаватели от университети, както и служители на БДЖ.

В рамките на първото заседание участниците се запознаха с анализа, изготвен от широк кръг експерти, пряко ангажирани с работата в сектора – от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Железопътна администрация”, Национална компания „Железопътна инфраструктура” и „Холдинг БДЖ” ЕАД. Този анализ е направен въз основа на изготвен доклад от специалисти от 3 университета – Висшето транспортно училище, Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство. Целта е при изготвянето на техническото задание на предстоящата поръчка да бъдат взети под внимание всички препоръки от участниците в дискусиите. По този начин техническите параметри ще бъдат максимално обективни и съобразени с мнението на широк кръг хора, които са доказани специалисти в областта.

Чрез провеждането на такъв тип обсъждане се очертава един по-успешен и дългосрочен хоризонт пред развитието на националния железопътен превозвач, и същевременно се провокира максимално широка дискусия с активното участие на експерти по най-важните теми в железопътния сектор.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички