От днес можем да се возим с метро до "Хладилника"


От днес можем да се возим с метро до "Хладилника"
Снимка:

3477

До столичния кв. "Хладилника" от днес ще се стига с метро. Железницата дотам се пуска 10 дни по-рано от първоначално заявената дата. Очакванията са новата отсечка на втория лъч на метрото да притегли към пътникопотока му още 20 хил. души дневно. Така общият брой на придвижващите се с подземните линии трябва да стигне 350 хил. души в работен ден. Общата дължина на метрото се увеличава с 1.3 км, с което на практика тя става 40 км., с 35 метростанции.

Освен повече пътници, които ще изберат за свои транспорт метрото, с влизането в експлоатация на новата отсечка от втория му лъч се очаква количеството на вредни газове в атмосферата да се стопи с около 72 хил. тона годишно. Пътуването с метрото вместо с друг транспорт пък ще спести общо 95 хил. часа дневно. Според изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев с пускането в експлоатация на трасето до новата метростанция "Витоша" ще се стига за около 6 минути до централните части на града . Чакането на влакчетата няма да е повече, отколкото при останалите метростанции.

Метростанция "Витоша" е изцяло в земни цветове - зелено, кафяво, синьо, бяло, като идеята е да напомня за планината, към която сочат някои от входовете й. Местата, от които може да се стигне до влакчетата в нея, са общо 6 - четири от тях на кръстовището на бул. "Черни връх" с ул. "Сребърна" и 2 с ул. "Филип Кутев", пише в. "Сега". 

Изграждането на втория лъч на метрото от метростанция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Джеймс Баучер" и ул. "Сребърна" започна преди 2 години. Тогава правителството на Орешарски не позволи да се харчат каквито и да било пари за строителството на отсечката и се наложи Столичната община сама да поеме финансирането му. Веднага след като властта отново пое кабинетът "Борисов", за начинанието бяха осигурени средства от Европа. Стойността на проекта е 42 млн. лв. Очакванията на столичани са метростанцията до кв. "Хладилника" да не е последната спирка от втория лъч. По презумпция такова е и намерението на "Метрополитен", но в момента вниманието и средствата са насочи единствено към строителството на третия лъч на метрото, който ще свързва кварталите "Левски" и "Овча купел".

Работата при тунела под бул. "Черни връх" не мина и без усложнения. Част от булеварда пропадна на няколко пъти в района на строежа или в близост до него.

Днес от 14 ч. до края на работното време на метрото гражданите, които се качват на влакчетата от метростанция "Витоша", ще пътуват безплатно. Такъв жест към столичани направи общината и при откриването на метростанциите при разширението на първия лъч на метрото до летище София.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички