Паркирани коли на площад "Света Неделя" в София ще има поне до 2022 г.


Паркирани коли на площад "Света Неделя" в София ще има поне до 2022 г.
Снимка: Тодор Маргаритов

2648

Площад "Света Неделя" в София и по-специално оживената алея пред хотел "Балкан" ще продължи да бъде окупирана от автомобили поне до 2022-2023 г. Столичната община не вижда необходимост да предприема нещо в по-спешен порядък в тази най-централна зона на града, която от години стои и разкопана заради нестигналите доникъде археологически разкопки. Това стана ясно от изказване на кмета Йорданка Фандъкова на вчерашната сесия на Столичния общински съвет, пише в. "Сега".

Залите на хотела са едни от най-използваните за конференции, научни срещи и други събития, поради което в пространството наоколо постоянно има паркирани и чакащи превозни средства. "Балкан" е и любимо място за дипломатически коктейли и посрещане на национални празници, което носи допълнителен дискомфорт и дори опасност за пешеходците. Заради автомобилите плочките по площада са в окаяно състояние, а по тях минава почти целият туристически поток в София. В непосредствена близост е и оградата на замразените археологически дейности и така районът се превръща в забележителна визитка на града.

Дълго време общината отказваше дори да ремонтира плочките с обяснението, че се готви конкурс за мащабна реконструкция на пространството. В последните дни обаче положението явно се видя нетърпимо и на общинските власти, защото ремонт на плочките все пак започна. Фандъкова обаче даде да се разбере, че промяна на режима на движение скоро няма да има. „Всички в Столичния общински съвет участвахме във вземането на решение за обявяването на конкурса, с който, надявам се, всички искаме това пространство да се превърне в пешеходно. Заедно с това обаче ние трябва да намерим решение за достъпа до няколко сгради. Всичко това са разговори със собственици и ползвателите на конкретните сгради. Решението не е лесно и ние очакваме с провеждането на конкурса тези решения да бъдат намерени”, съобщи тя вчера.

Дискусията по темата се състоя по искане на независимия общински съветник Войслав Тодоров. Той призова Фандъкова още сега да реорганизира движението по площада и да премахне паркоместата. „Оправданието, че чакаме един конкурс, не може да служи за това да не прави нищо. Пълното възстановяване на пространството като привлекателна зона за разходка може и да се случи около 2022-2023 г., когато се очаква да приключат дейностите. Но това не означава, че дотогава мястото трябва да е подарено на автомобилите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички