Поскъпването на винетките влиза в сила от 10 декември


Поскъпването на винетките влиза в сила от 10 декември
Снимка: БГНЕС

2323

Поскъпването на винетките с 30 лв. влиза в сила от 10 декември, а не от началото на 2016 г., както бе обявено първоначално.

"Новите цени на винетките ще са в сила от 10 декември тази година, но всички, които са си закупили годишни винетки през 2015 г. ще важат до края на януари 2016 г. Ако искаме да ползваме пътища в добро състояние трябва да се инвестира в тях, който ползва пътя, трябва и да плаща", каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде "Фокус".

По думите ѝ отправната точка за промените идва от европейската директива, която залага максимална стойност на дневната винетка за цяла Европа.

"За тежкотоварните автомобили над 3, 5 тона приемаме максималната средна европейска стойност. В директивата са и изчисленията и пропорциите за цените на винетките", допълни Павлова.

"Тези винетни такси са за използване на републиканската пътна мрежа, която е 20 000 км. Магистралите са увеличени с 300 км, което увеличава необходимите средства за текущ ремонт, поддържане и зимно почистване. Средно годишно е около 15 -20 млн. лв. увеличението за поддържането на тези магистрали", коментира още тя. "

"Надяваме се, че с около 250 млн. лв. вече ще може да инвестираме в ремонт, поддържане и зимно почистване на пътищата. Тези средства, обаче са недостатъчни, тъй като изчисленията показват, че за трайно подобряване трябват минимум 600 млн. лв.", обясни още министърът.

Какво още каза Павлова за инвестициите в пътна инфраструктура прочетете в Actualno.com.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички