Предлагат билетът за градски транспорт в София да струва 1,60 лв.


Предлагат билетът за градски транспорт в София да струва 1,60 лв.
Снимка: Actualno.com

2821

Предлагаме цената на картата на еднократно пътуване да стане 1,60 лв., цените на абонаментните карти ще се запазят. Това каза Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност по време на представянето на проекта на Център за градска мобилност за икономическа рамка на обществения градски транспорт за 2016 година, съгласно договора, който има със Столична община, предаде „Фокус“.

Той посочи, че общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева, а изминаването на 58 596 хиляди км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

„Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62 % преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите“, отбеляза Арнаудов, като подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти.

По думите му стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки.

„Нова тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност“, отбеляза Симеон Арнаудов.

Предложението на ЦГМ е картите за еднократно пътуване да станат 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв.. Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт, както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

По думите на Арнаудов борбата с гратисчиите ще става все по-усилена.

„Естествено хората, които пътуват с еднократни карти няма да са доволни, защото те ще бъдат единствените засегнати. Ще предприемем мерки те да пътуват легитимирано с по-засилен контрол. Но целта ни е тези хора да преминат към други документи, а не напротив – да не плащат или да не пътуват. Ще се борим с тези хора“, увери той.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички