Предлагат реформа в изпитите за шофьорски книжки


Предлагат реформа в изпитите за шофьорски книжки
Снимка: БГНЕС

1951

Трябва цялостна реформа в изпитните процедури за шофьорски книжки - за това какво се включва в листовките, как се провеждат изпитите, заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали от катастрофи. Той допълни, че част от въпросите в листовките са изключително остарели, неадекватни и ненужни.

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. Ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс, каза депутатът Настимир Ананиев и обясни, че това предложение е взаимствано от САЩ.

Ананиев поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи, а според статистиките на втората година се правят най-много нарушения. Войната по пътищата е не само срещу намаляване броя на загиналите, но и намаляване броя на ранените, каза още Ананиев.

„Високата скорост и отнемането на предимството на пътя са най-големият убиец в България. Трябва да се фокусираме в този сегмент. С новите предложения в Закона за движение по пътищата глобата за превишаване на скоростта със 70 км ще бъде 1400 лв.", обясни Настимир Ананиев.

Проблемът с глобите е, че в крайна сметка те не се събират. Променят се много размерите, но процедурите по събиране остават неефективни и усилията трябва да бъдат насочени към този проблем, защото остарялото законодателство дава възможност за неплащане на глоби, допълни Владимир Тодоров.

В момента само 30% от глобите са събират и затова фокусът се насочва натам. За да има превенция, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза Настимир Ананиев.

Владимир Тодоров допълни, че при тяхната идея, взаимствана от САЩ, когато ти изтече шофьорската книжка, не отиваш автоматично в Пътна полиция да ти издават нова пластика, а минаваш на някакъв опреснителен курс или по-кратък изпит, за да опресниш тези знания.

"Аз лично бих одобрил един изпит, но по начина, по който се провежда в САЩ, защото тук в България имаме точно този проблем и в момента се дискутира изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация.

В САЩ, когато отидеш да си вземеш книжка, ти правиш теста на компютър пред самата дама, мъж или жена, която ще ти издаде книжката. Сядаш на един компютър на три метра от нея, тя те гледа, ти си решаваш, няма кой да ти влияе по някакъв начин. Решаваш теста, излиза веднага резултатът", обясни Настимир Ананиев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички