Реставрират исторически за София тролеи


Реставрират исторически за София тролеи
Снимка: Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

6319

Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ пусна специален сайт посветен на кампания по спасяване на историческите тролейбуси в гр. София – trolleybus.bgtransport.org. Електронната страница дава пълна информация относно кампанията за откупуване, реставрация и пускане в движение на 5 исторически тролейбуси и концепцията за тяхната експлоатация.

Кампанията „Да запазим тролейбусната история на България“ стартира през 2016 г. по инициатива на сдружението в сътрудничество със „Столичен Електротранспорт“ ЕАД. Сред тролейбусите има един български, два чешки, един руски и един канадски.

До момента 3 от 5-те тролейбуса вече са съхранени: 2 от „Столичен Електротранспорт“ ЕАД и 1 с дарения събрани от сдружението. В началото на 2017 г. беше проведена мащабна операция по спасяване и преместване на българският DAC-Чавдар 317 ЕTr от гр. Перник в гр. София, където очаква своето възстановяване.

Усилията за запазване, реставриране и пускане в експлоатация на движещите се ретро експонати в София продължава със закупуването на останалите 2 тролейбуса – от Чехия и от Канада.

След откупуването и възстановяването на тролеите се планира пускането на ретро атракционна тролейбусна линия с № 13, която да обикаля целия център на гр. София. Линията ще се движи в празнични дни и ще обслужва както туристите, така и всички граждани, които искат да се докоснат до част от транспортната история на София и България.

Младежите от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ планират до края на 2017 г. да възстановят поне един от тролейбусите, който да се движи по различни поводи из София докато се закупят и ремонтират останалите, но за целта са необходими парични средства. Кампанията за набиране на дарения ще продължи до възстановяване и пускане в експлоатация на всички 5 тролейбуса.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички