Северозападна България е с най-смъртоносните пътища в ЕС


Северозападна България е с най-смъртоносните пътища в ЕС
Снимка: БГНЕС

3338

Освен най-беден регион в ЕС, Северозападна България е и регионът с най-смъртоносни пътища в Европа. Сред най-опасните за шофиране региони попада още един наш - Северен Централен, който е на пето място. Това показва статистика на Евростат.

През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от най-безопасното място в Европа - австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 души на един милион население.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург - 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови - 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен район на България се "отчита" със 132-ма загинали на милион жители. Честта на България, макар и пак в зоната над средното за ЕС, защитава единствено Югозападният регион. С 60 загинали на един милион население, точно колкото са например и във френския регион Лоара, той е най-близко до средното за общността. Данните на Евростат са за 2016 г. и сочат, че средната смъртност при катастрофи в ЕС е била 50 души на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си "оспорва" първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка. Това се случва въпреки вдигането на размера на глобите.

Северозападният район включват областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен - Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са регионите, в които няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние. Заради разбитите и на места напълно съсипани шосета в много населени места по тези краища напоследък бяха организирани протести. Обещанията на управляващите за сериозен ремонт на пътищата от Монтана към Видин и от Ботевград до Мездра, както и за изграждане на магистрала от Русе до Велико Търново, засега са в бъдеще време. Точно на трасето от Русе за Търново е един от най-проблемните участъци в страната - Русе - Бяла. За приоритет за правителството бе обявена магистрала "Хемус", но нейният напредък в тези региони засега е повече от символичен. За "Хемус" не може да се ползват европейски средства .

Макар да сме трайно сред "бедняците" на Европа, това далеч не личи по броя на регистрираните автомобили. По този показател според годишника на Евростат за 2018 г. водещ у нас е Югозападният регион, където е столицата София - 487 коли на 1000 жители. Веднага след него се нареждат Северният Централен - 482, и Северозападният - 466 автомобила. Североизточният регион се "отчита" с 442 коли на 1000 жители, Южният Централен - с 386, а Югоизточният изостава с едва 383.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички