Синдикалисти протестираха срещу концесията на столичното летище


Синдикалисти протестираха срещу концесията на столичното летище
Снимка: БГНЕС

1942

Синдикалисти и служители на летище София протестираха срещу плановете за концесия на аерогарата.

Те направиха символична обиколка пред Терминал 1 на столичния аеропорт. Според недоволните, ако бъде под частно управление летището ще печели по-малко, отколкото сега.

"Опитът в България показва точно това, една успешна концесия няма, няма запазено предприятие в целостта, в която е било. Това, което най-много ни притеснява е, че ще ни бъдат орязани всички социални придобивки. Както е тръгнало в скоро време, да концесионираме България ли?", казаха протестиращи, цитирани от БНР.

Според тях, когато дойде концесионер, той ще "подхвърли няколко процента" в България, а всичко останало ще отиде в Германия, Франция, Италия. "Това е тъмна сделка, тоест тези, които са за концесията в момента, ще харчат комисионните на някои екзотичен остров след време", смятат протестиращите.

Според изчисленията на синдикатите, летище София може да генерира по големи печалби. "За 15 години летище София ще направи приходи от 5 милиарда 405 милиона лева. По изнесената информация от Министерство на транспорта се оказва, че те ще съберат 2 милиарда 675 милиона", каза Тодор Митов от КТ "Подкрепа".

Миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски беше категоричен, че процедурата няма да бъде прекратена.

Протестиращите заплашиха, че ако правителството не се откаже от процедурата след днешният протест, ще преминат към стачни действия. Към момента тя е временно спряна заради жалба в комисията за защита на конкуренцията. Арабски консорциум е в спор с аеропорта за неплатени суми по неустойки.

Преди дни стана ясно, че процедурата за концесия на летище София е спряна. От Министерството на транспорта уточниха, че причина за това е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, изградило новата писта на летището. Дружеството води съдебен спор с "Летище София" за неплатени суми по неустойки.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички