Спират трамваите по "Граф Игнатиев" от 7 май


Спират трамваите по "Граф Игнатиев" от 7 май
Снимка: БГНЕС

2823

24 млн. лева е стойността на целия проект за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", безвъзмездната помощ е 18 млн. лева. Това каза на пресконференция зам.-кметът на София с направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев.

„От 7 май трамваите по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат изцяло спрени“, посочи той. „Това се налага заради демонтажа на релсовия път. Ще бъде пусната заместваща автобусна линия вместо трамваите“, обясни Евгени Крусев, цитиран от "Фокус".

„Трамвайна линия 18 ще престане да съществува, за нейна сметка ще се увеличат трамваите по линия 4. Линиите 10 и 12 се обединяват“, каза още зам.-кметът.

"Ул. „Граф Игнатиев“ ще бъде цялостно реконструирана. „Софийска вода“ ще подмени канализацията, изграждана в началото на миналия век", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„С по-безшумни ще бъдат подменени трамвайните релси, които последно са ремонтирани през 80-те години“, посочи тя. „Ще бъде подменена цялостната настилка, както на улицата, така и на площадите „Славейков“ и „Гарибалди“, и в градината около църквата „Св. Седмочисленици““, обясни Йорданка Фандъкова.

Проектът за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ е финансирани по ОП „Региони в растеж“ с подписан договор за безвъзмездна помощ.

Най-късно в средата на октомври трябва да завърши цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ с околните пространства, допълни кметът

„Беше изключен договор с изпълнител, който има сериозни ангажименти“, изтъкна тя. „Моля за извинение и търпение на работещите и живеещите там. Проектът е изключително важен, но и много труден“, посочи кметът. „Проектът е разделен на 2 етапа- цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ с участък от ул. „Солунска“. Вторият е реконструкцията на ул. „Шишман“ и ул. „6-ти септември“, обясни Йорданка Фандъкова.

„Предупреждавам, че в определено време ще има и доста шумни дейности за демонтажа на трамвайните релси. Около седмица ще е необходима за демонтажа им“, коментира тя.

„Вероятно по ул. „Гурко“ движението ще бъде натоварено, защото там ще се движи и автобусен транспорт“, каза още Йорданка Фандъкова.

При неспасване на срока изпълнителят ще дължи неустойка 240 000 лева за всеки ден просрочие, допълни още Фандъкова.

„Изпълнителят дължи неустойка около 1,2 млн. лева при констатирани нарушения“, заяви тя. „При неотстраняване на появили се дефекти изпълнителят дължи тройния размер на направените за дефекта разходи“, изтъкна кметът.

„По договор са заложени сериозни неустойки и санкции, свързани както със срока и качеството на изпълнение“, посочи Йорданка Фандъкова и уточни, че гаранционния срок по договора е 8 години. „Предвидена е гаранция по договора от малко над 600 000 лева“, обясни кметът.

„8 години около 300 000 лева ще стоят на разположение, ако има дефекти, които изпълнителят не отстрани“, каза още Йорданка Фандъкова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички