Въвеждат се 8 мерки срещу взимането на книжки "по втория начин"


Въвеждат се 8 мерки срещу взимането на книжки "по втория начин"
Снимка: БГНЕС

5954

Изпитите на 38 кандидати за шофьорски книжки са анулирани в периода 1 април до днес (13 април) - заради измами. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски.

От думите му стана ясно, че се преглеждат видеозаписите на всички изпити, проведени на територията на цялата страна през предходните три месеца. Причината да се изследват записите за този срок е, че по закон за толкова време назад има запазено видео. Въпреки това, там където има техническа възможност и съществуват записи от по-дълъг период, те също ще бъдат прегледани.

Заради скандала с ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, Московски обяви и конкретни мерки, които ще се вземат, за да няма изкарване на шофьорски книжки "по втория начин". Мерките са общо осем на брой:

1. Оборудване на кабинетите за провеждане на изпитите със специални кабини за всяко обособено работно място и непрозрачни прегради, които ще изолират кандидатите един от друг.

2. Въвеждане на изискване личните електронни устройства и други технически средства и пособия на кандидатите да се оставят извън залата, на специално предназначени за това места, както и извършване на проверка преди влизането в залата за изпит с детектор.

3. Заглушаване на сигнала на мобилните оператори в определен диапазон в и около залата за изпит. В този случай не е ясно дали това ще повлияе на връзката между таблета на изпитвания и мобилното устройство на изпитващия от ДАИ.

4. Извършване на проверка на снимките на лицата, които се явяват на изпит в базата с данни за личните карти на Министерството на вътрешните работи (МВР).

5. Въвеждане на електронни изпити за кандидатите за водачи на МПС за превоз на опасни товари и за придобиване на удостоверение за консултант при превоза на опасни товари (изпити по ADR), както и за придобиване на свидетелство за водач на лек таксиметров автомобил и за ръководител на таксиметрова дейност.

6. Провеждане на изпитите за придобиване на професионална компетентност за ръководител на транспортната дейност на предприятия за обществен превоз на пътници или товари единствено в изпитния център на ИА „Автомобилна администрация” в гр. София, ул. „Ген. Гурко” № 5, а не в цялата страна, както е в момента. Оценяването на изпитните работи ще се извършва в залата за изпит, оборудвана с камери за видеонаблюдение.

7. Намаляване на сроковете за издаване на лицензите за извършване на обществен превоз на пътници и товари.

8. Въвеждане на постоянен мониторинг върху провежданите от ИА „Автомобилна администрация” изпити чрез преглед на записите от изпитите.

Московски обобщи и най-популярните начини да се мами на изпити за шофьорски книжки. Кои са те прочетете в Actualno.com.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички