Започва строителството на третия лъч на метрото


Започва строителството на третия лъч на метрото
Снимка:

2589

От утре започва строителството на нови 7 метростанции от първият етап на строителството на третата линия на метрото. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция по повод представянето на третата линия на столичното метро.

„С подготвителните дейности на първите 7 метростанции започваме строителството на новата линия на метрото. Първият етап включва 8 метро станции, като 8–мата се търгува и за това от утре започва строителството на 7 такива”, обясни Фандъкова, цитирана от Фокус.

„След три години и половина София със сигурност ще има нови 12 километра метро, което ще свързва районите на София, Горна Баня, Овча купел, Централна градска част с „Хаджи Димитър”, обясни тя.

„Общо 500 000 хиляди души ще се възползват от най-удобния и най-екологичен градски транспорт”, каза кметът на СО. Тя посочи, че този проект е много важен и е свързан със зелената политика на общината, като с откриването му ще се спестяват около 90 хиляди тона вредни емисии. „Имаме вече осигурено финансиране”, каза столичният кмет.

Трасето да третия лъч преминава през бул. „Владимир Вазов“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – Орлов мост – НДК – ж.к. Красно село – ж.к. Овча купел. Първият етап, за който вече има избрани изпълнители е с дължина 7,8 км и 8 метростанции. Общата му стойност е в размер на 848 млн. лв. без ДДС, от които 685 млн. лева ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Прогнозното натоварване на третата линия е за над 170 хил. пътници дневно, като освен това тя прави интермодални връзки с основни входни артерии в града, с националната жп мрежа в кв. Горна Баня и с първата и втората линия на метрото. Заедно с тези етапи ще се изгради депо за обслужване на влаковете и ще се доставят 20 нови метровлака, с опция за автоматично управление на движението.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички