Завръщането на копърките бе прието окончателно


Завръщането на копърките бе прието окончателно
Снимка: БГНЕС

2334

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Приетите изменения на практика връщат такситата, които возят на завишени цени или т.нар. копърки.

Предложението, внесено от ГЕРБ, връща старите правила, при които таксиметров превоз може да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Депутатите забраниха това през декември с промени в Закона за автомобилните превози, предложени отново от народните представители на премиера Бойко Борисов. Малко след това влизането в сила на новите правила беше отложено за 1 април, за да могат шофьорите да се лицензират или да подпишат договор с лицензирана компания, припомня Actualno.com

В началото на този месец обаче ГЕРБ решиха, че приетият проект е бил грешка, която искат да поправят с промени в Закона за местните данъци и такси. Основно действащо лице от ГЕРБ в преговорите между парламентарните групи беше депутатът Светослав Иванов, който дори беше обвиняван от свои колеги, че действа в полза на лобистки натиск. Сега с промените се предвижда и за всички останали дейности превозвачите да се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане или Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Днес, 6 април, депутати все пак приеха текст, който ще изясни кой точно ще носи отговорност за водача при евентуален инцидент или недоволство на пътници. Според промените регистрираният превозвач отговаря за вредите, причинени от лица, действащи от негово име, но за своя сметка.

Приетите промени предвиждат конкретният размер на патентния данък да се определя с наредба на съответната община като бъде в определени граници - от 400 до 1000 лева за година. Данъкът ще се дължи за всеки отделен автомобил, с който се извършва превоз на пътници. Той ще се декларира до 31 декември на предходната година и ще се плаща на две вноски - до 31 декември на предходната година и до 30 юни на годината, за която е дължим на общината. За предплатения данък ще се прави отстъпка от 5 на сто.

След протести в края на миналия месец на таксиметрови шофьори, недоволни от това, че от 1 април трябва да преминат на патентен данък, ГЕРБ и АБВ се обединиха около идеята за намаляване на долния размер на границата на патентния данък от 400 на 300 лева, което било важно най-вече за превозвачите в малките общини. С промяна се предлага още разрешението за превоз на пътници да бъде едногодишно. Записани са и правилата, по които се дават отказ за издаване на разрешение или се прекратява издадено вече, тъй като те в момента не са уредени в закона. Предвиден е преходен период за издадените вече разрешения за превоз на пътници, който обаче не може да надхвърля 31 декември 2017 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички