Ангелкова: Ще упражняваме непрекъснат контрол върху чистотата на плажовете


Ангелкова: Ще упражняваме непрекъснат контрол върху чистотата на плажовете
Снимка: БГНЕС

2409

Контролът върху чистотата на плажовете ще бъде непрекъснат, за да се гарантира безопасността на туристите. Това каза в сутрешния министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Тази година първите проби на водата показват, че водата е чиста, особено в Лозенец, там, където се спекулираше в началото на седмицата. Първите проби, които РЗИ взе в петък, показаха, че водата е абсолютно чиста“, заяви министърът пред "Фокус". По думите ѝ процесът е динамичен и това налага постоянното присъствие на контролни органи.

„Те ще бъдат на място, за да може да се проверява и следи чистотата на водата, за да се гарантира безопасността на туристите“, увери министърът. „От 94 взети проби, 67 показват отлично качество на водата, много по-добро от това в Гърция“, посочи министърът на туризма.

Основният проблем пред летния туризъм е липсата на кадри. Според Ангелкова всички хотелиери и ресторантьори са предприели необходимите мерки, така че този дефицит да не се отрази на качеството на туристическия продукт.

"Групирането на плажовете ще доведе до драстично намаляване на цените на чадърите и шезлонгите. Чадърите и шезлонгите в Гърция са безплатни, но на плажовете там не се предлагат всички услуги, както е на българските", каза още министърът.

„В Гърция няма водно спасяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито има у нас и има изисквания за консумация“, коментира Ангелкова. Тя обясни, че в Хърватия също има групиране на плажовете, а в Испания има такса „плаж“.

„Концепцията, която ние сме финализирали, предстои да обсъдим и с всички заинтересовани лица. Ще проведем обществено обсъждане относно разделянето на плажовете, съгласно техните специфики“, допълни министър Николина Ангелкова. Тя каза още, че сред чуждестранните туристи България е позната най-вече като дестинация за семейна почивка, както и за забавление.

Министърът допълни, че страната ни има потенциал да привлича и по-платежоспособни посетители и затова основната цел е подобряване на туристическия продукт и изграждане на подходяща материална база.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички