Концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско няма да бъде прекратена


Концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско няма да бъде прекратена
Снимка: БГНЕС

4517

Няма да се стига до прекратяване на концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско в природен парк "Пирин". Това стана ясно от срещата в Министерството на околната среда и водите, на която представители на институциите, концесионера и неправителствени организации разискваха въпроса.

За разваляне на концесионния договор настояваха екоактивисти от организацията "Да остане природата в България", припомня Actualno.com.

Ще се пристъпи към изменение на концесионния договор, заяви в края на срещата министъра на околната среда Ивелина Василева. Това се оказва компромисното решение, което цели да изчисти нередностите по договора между държавата и концесионера и да спази действащото законодателство. Почти всички присъстващи изразиха опасения, че евентуалното спиране на концесията ще доведе до големи щети както за региона на Банско, така и за държавата като цяло.

"Бих искала да апелирам към държавно отговорна позиция от всички вас", каза Василева, като обърна внимание, че от присъстващите на срещата само от "Да остане природата в България" не са съгласни с решението да не се спира концесионния договор.

В дискусията в МОСВ, продължила 3 часа, взеха участие почти всички присъстващи, като бяха представени и резултатите от анализа на специално създадената междуведомствена комисия, която е разгледала варианта с прекратяването на концесията на "Юлен". Според изводите на експертите от различни ведомства, сред които на Министерски съвет, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), по договора за концесия няма съществени нарушения, които да обосноват неговото прекратяване.

Председателят на комисията Мариета Немска обърна внимание, че има "проблеми с изпълнението на концесионния договор", но това не са "категорични доказателства за неизпълнение". Сред проблемите, посочени от Немска, са липсата на прозрачност в изпълнението на правата и задълженията на концесионера, както и несправедливо разпределяне на ползите от договора между концесионер и концедент. Междуведомствената комисия не се е занимавала със строителството на втори лифт в Банско или други инвестиционни намерения на концесионера, подчерта Немска.

Любомир Константинов от WWF заяви, че в националните паркове не трябва да се строи. Неправителствените организации изтъкнаха нарушенията в договора за концесия като аргумент в ползва на решаването за прекратяване. Екоактивистите също така цитираха документи, според които неправомерно се е строяло в ски зоната.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички