Мобилно приложение улеснява туристите в Пирин


Мобилно приложение улеснява туристите в Пирин
Снимка:

3437

Ново мобилно приложение ще улеснява туристите, които искат да опознаят Пирин. Апликацията за ориентиране е разработена в рамките на проекта за „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин" и резерват „Тисата", осъществен с финансовата подкрепа на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Приложението е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината. Чрез него туристите получават информация къде се намират и какво е разстоянието до най-близките заслони, хижи и природни забележителности. Единственото условие за инсталирането му е да разполагате със смартфон, оборудван с GPS. Достъпно е на Google Play.

Приложението е 113 мегабайта. Това означава, че при липса на достатъчно памет в телефона, може да го заредите във външната памет на мобилния апарат. Разполага с четири секции. В първата - „Откъде да минем", се изброяват маршрутите при движение пеша, с кола или колело. Пътувате например с автомобил. Оказва се обаче, че в защитената територия има само един такъв маршрут - от Банско до хижа Вихрен, пътят е 29 км и отнема 30 минути. За велосипедистите са разработени 3 маршрута. За всеки един от тях може да разгледате подробна карта на терена. В приложението ще получите важна информация за всяка една от осемте хижи в парка – къде се намират, имат ли ток, какви стаи предлагат, като са дадени телефони за връзка. Не са пропуснати и четирите заслона в планината, нито единственият къмпинг - „Бъндерица". Третият прозорец - „Важно е да знаем", дава полезни съвети къде да си оставим колата, какво да правим, ако сме в беда, и как да се движим безопасно в планината. Не по-малко любопитен е четвъртият раздел – „Какво да видим". В него са представени над 20 исторически забележителности - параклиси, църкви, крепости и антични селища.

Обърнато е и специално внимание на богатата природа и фауна в Пирин. Само с едно кликване върху прозореца „Какво опазваме" ще намерите снимки и кратки статии за алпийската незабравка, алпийския звездец, българска тинтява, еделвайса, дивата коза, златката, глухара, кафявата мечка, скалния орел и други защитени видове, някои включени в Червената книга на България. Има данни и за двата резервата на територията на Националния парк – „Баюви дупки Джинджирица" и „Юлен". Не по-малко интересна е галерията, в която може да разгледате снимки на маршрути, хижи и различни природни красоти.

В момента авторите на приложението работят по нова подобрена версия, която ще разшири обема на информацията за НП „Пирин".

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички