Полицаи и данъчни ще дебнат на изходите на курортите


Полицаи и данъчни ще дебнат на изходите на курортите
Снимка:

2865

Служители на мобилните звена на сектор „Фискален контрол“ към Националната агенция за приходите, които от 3 години извършват проверки на автомобилите, преминаващи границите ни, това лято ще застанат и по контролно-пропускателните пунктове на северните черноморски курорти.

Това стана ясно на работна среща с представители на туристическия бранш в Териториалната дирекция на НАП във Варна.

Ще работим съвместно с „Гранична полиция“ и на входовете и изходите на курортите Албена, Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена ще проверяваме автомобилите, доставящи стоки с висок фискален риск – алкохол и цигари, обясни Бойка Генова, началник на сектор „Фискален контрол“ към централното управление на НАП. От водачите освен документи за самоличност ще се изискват фактури и стокови разписки, като целта е да се стигне до получателя на стоката. При отказ на шофьорите да съдействат на проверяващите глобите са от 1000 до 3000 лв., а при повторност – до 5000 лв., посочи Генова, цитирана от Topnovini.bg.

Тя увери, че проверките по никакъв начин няма да нарушат нормалния ритъм на работа на заведенията в курортите, тъй като служителите следват строен алгоритъм, разполагат с лаптопи, сканират документите и ги изпращат в централното управление, без да бавят камионите. По границите подобна проверка отнема от 5 до 8 минути, каза Генова. По думите й ефектът от тях само за миналата година се измерва с 1,8 млн. лв. допълнително внесени приходи в бюджета.

Хотелиери, ресторантьори, туроператори, както и всички търговци, предлагащи стоки или услуги по Северното Черноморие, да се готвят за проверки, предупредиха данъчните на срещата, която правят за първи път в началото на активния туристически сезон.

„Нямате основание да се притеснявате, че сте под натиск. Искаме да бъдете предупредени, а всеки сам на собствен риск си решава дали ще спазва фискалната дисциплина“, заяви директорът на ТД на НАП Милена Колева. Според нея при проверките ще излезе наяве част от сивия сектор, така че туристическият бранш като цяло ще е печеливш.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички