Прокуратурата проверява законността на такси, събирани в "Слънчев бряг"


Прокуратурата проверява законността на такси, събирани в "Слънчев бряг"
Снимка: iStock/Guliver

3280

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховната административна прокуратура и Окръжната прокуратура в Бургас да извършат проверка на надзора за законността на дейностите в курортния комплекс „Слънчев бряг“. Това съобщиха от институцията.

Под лупа ще се гледат събираните плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и други от страна на “Слънчев бряг” АД и на Община Несебър за летен сезон 2016.

„При преглед на правния статут на дружеството, 75 % от капитала на което е държавна собственост, Окръжната прокуратура е установила, че „Слънчев бряг“ АД не е административен орган, т.е. не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите, чрез свои актове, е въвел редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица”, поясняват от прокуратурата.

Проверка показала, че държавното обвинение може да се намеси по четири казуса. Решенията по тях да се обявят за нищожни, настояват прокурорите пред Административния съд в Бургас.

Те са свързани с промяна на статута на пътищата, собственост на „Слънчев бряг“ АД, общите условия за ползването на инфраструктурата на комплекса и правилата за движение по неотворените участъци, както и две решения за определяне на цените на предоставяне на услуги.

През март 2011 г. Съветът на директорите променил статута на пътищата в комплекса от отворени за обществено ползване в частни, без обществен достъп.

„Със същото решение е одобрен и проект за „Организация на движение и обособяване на паркоместа за „Синя зона“ в к. к.“Слънчев бряг – изток“, като са въведени правила за движение по нея. Дружеството изисква заплащането на такси за ползването на транспортните и пешеходните алеи в комплекса”, обясняват от държавното обвинение.

Въпросните пътища обаче били публична общинска собственост и по закон се управляват от кмета на общината. Той трябва да промени правилата за ползване на трасетата с нови административни актове до 30 септември.

С решения от април и юни тази година Съветът на директорите на „Слънчев бряг“ АД актуализирал цените на предоставяните услуги за ползване на инфраструктура. Това обаче отново е само в правомощията на общинските власти.

„С атакуваните решения се дублират регламентираните от общината дължими такси, което е незаконно и недопустимо и прокуратурата е поискала и те да бъдат обявени за нищожни като издадени от некомпетентен орган”, казват още обвинителите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички