Туризмът към превозвачите: Вместо да блокирате границата, спрете да внасяте гръцки стоки


Туризмът към превозвачите: Вместо да блокирате границата, спрете да внасяте гръцки стоки
Снимка: БГНЕС

5172

За да има ефект от блокада на границата, би трябвало тя да удари директно по гръцките фермери, които седем години поред блокират границата ни през зимата. Нека превозвачите да спрат да внасят в България селскостопанска продукция, докато гръцките фермери не подпишат споразумение, че обещават, че повече няма да затварят нашата граница. Това предложиха от Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти.

Ние не намираме за разумно дискутирането, камо ли организацията на подобни действия. Това заяви Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти по повод готвената блокада на гръцката граница от страна на българските превозвачи по време на Великден и Гергьовден.

Експерти от туристическия бранш изразиха недоумение защо българските превозвачи внасят гръцка селскостопанска продукция, при положение, че искат да накажат именно фермерите от южната ни съседка за блокадите през февруари месец.

Байков заяви, че аргументите на превозвачите са разбираеми. "Ние ги подкрепихме през зимата, ние самите бяхме потърпевши, но се обявяваме категорично против формата на изразяване на този протест", допълни той.

"За нас тези действия са беззаконие. Затварянето на пътища и граници трябва да има своя разумен аргумент, а в този случай той липсва. Търсеният ефект няма да бъде постигнат. Основният ефект ще бъде насочен към българските граждани и българския туризъм като цяло", заяви Байков.

Той допълни, че много българи избират Гърция като дестинация за празниците и тези граждани в момента са изключително притеснени. Байков каза и, че тези пътувания - организираните посещения на българи, надхвърлят 100 000, а отделно и много хора сами организират пътувания си, и така цифрата нараства до 150 000 души. Байков заяви, че най-ощетени ще са туроператорите и хотелиерите, защото се очакват хиляди туристи от Гърция.

"Вече имаме анулиране от страна на групи от Гърция. Има сериозна редукция на записвания на български туристи за останалите места за организираните групи. Така че щетите вече са налице. При пълна блокада щетите ще са около 100 млн. лв. за входящия и изходящия туризъм. Но ние сме сигурни, че българската държава ще направи всичко възможно, за да няма бедстващи граждани", допълни председателят на АБТТА.

Какво още каза той и повече подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички