Външно съветва: Не ходете на "Таксим", около Долмабахче и на летище "Ататюрк"


Външно съветва: Не ходете на "Таксим", около Долмабахче и на летище "Ататюрк"
Снимка: Getty Images/Guliver

3232

Обстановката в южната ни съседка Турция остава нестабилна, съобщиха от МВнР.

На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места.

Предвид влошената обстановка на сигурност, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани в Турция да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната. В Истанбул да се избягват площад „Таксим”, площада пред двореца Долмабахче, както и летище „Ататюрк”, ако не се пътува през него.

В Одрин, на входовете и изходите на града, както и в самия град, се извършват засилени проверки на самоличността на гражданите и на автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства.

Входовете и изходите на ГКПП на българо-турската граница са отворени и функционират нормално, но на ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ трафикът, основно на изход към Турция, е натоварен, предвид обичайните за това време премивания на турски граждани, живеещи в Западна Европа. От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Република Турция до нормализиране на обстановката. В случай на крайна необходимост от пътуване до Турция, да се информират постоянно за актуалните събития в страната и конкретния район, който планират да посетят, както и да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на сайта на МВнР, като оставят адресни и мобилни данни.

Към днешна дата няма постъпила нова информация за спешни случаи на български граждани, нуждаещи се от помощ. При необходимост от съдействие българските граждани да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички