Инж. Боряна Манолова: Насърчаването на работещите майки е стъпка в правилната посока


Инж. Боряна Манолова: Насърчаването на работещите майки е стъпка в правилната посока
Снимка: iStock/Guliver

2797

Предложението на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за допълнително изплащане на обезщетение за майчинство на жени, които решат да се върнат на работа преди детето им да е навършило година, е важна стъпка в правилната посока. Това смята д-р инж. Боряна Манолова председател на Съвета на жените в бизнеса в България

„Това законодателно решение ще даде възможност на повече жени да не отлагат майчинството и да не се налага прекъсване на професионалното им развитие“, коментира инж. Манолова, която е директор на Siemens България. Според нея промяната ще помогне най-вече на български семейства, чиито членове са с добро образование и квалификации, тъй като ще се намали необходимостта да правят изключващ избор между семейство и кариера.

В момента жените, които започват работа преди изтичане на времето определено за майчинството, губят част от социалните помощи, които им отпуска държавата за този период. Освен това те са дискриминирани, вместо да бъдат поощрени за това свое решение.

Идеите на Съвета на жените в бизнеса за финансово стимулиране на жени, които се връщат на работа по-рано и на практика губят част от платеното майчинство, бяха предложени на министерството на труда и социалната политика по време на обсъжданията за закона за равнопоставеността на половете миналата година. Философията на предложенията на Съвета е изцяло в подкрепа на създаването на реални стимули за работещи родители. „Важно е да се мисли не само за жените, но и за двамата родители, за хората, които искат да имат деца и в същото време да продължат да работят, учат и да се развиват“, смята Боряна Манолова.

Допълнителен резултат от получаването на финансов стимул за майките при по-ранно завръщане на работа е създаването на условия за равно заплащане между половете, залегнало в закона за равнопоставеността. „Когато пазарните условия го позволяват, повечето компании правят избирателно индексиране на заплати веднъж в годината. Ако една жена отсъства веднъж или два пъти по време на такова индексиране, тъй като е в майчинство, нейната заплата обективно изостава в сравнение с възнаграждението на мъжете на същата позиция“, обяснява инж. Манолова.

Подобно решение съответства изцяло и на идеите на Софийската декларация „Жените лидери и равенството между половете”, която беше приета по време на Глобалния форум на жените лидери, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО през май в София. Декларацията, която беше приета от представители на четири континента по време на конференцията, отправя призив към правителства от целия свят да се предприемат нужните законодателни и административни реформи за предоставяне на равни права и равен достъп на жените до икономическите ресурси, образователните и обучителни възможности, както и до технологиите, припомня д-р Манолова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички