Калфин: Тристранката не подкрепи бюджета на ДОО


Калфин: Тристранката не подкрепи бюджета на ДОО
Снимка: БГНЕС

2562

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не беше подкрепен на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„По бюджета на ДОО имаше различни мнения и отново не беше подкрепен. Синдикатите имаха съмнения по разходната част и някои от плащанията, които са на ниско равнище. Работодателите имаха забележки към определянето на минималния осигурителен доход. Предложих съвсем различен подход, който да даде повече тежест в преговорите между работодатели и синдикати и държавата да не се бърка“, коментира социалният министър, цитиран от "Фокус".

Вицепремиерът каза, че по време на НСТС е изразено мнението, че има необходимост от ускоряване и засилване на промените в различните сектори, които да намерят своето съответно отражение в публичните финанси. „По отношение на бюджета на НЗОК обсъждането в НСТС беше без да е приключило обсъждането в самата каса. Там има разлика между мнението на надзорния съвет и това, което е предложило правителството, която се измерва с 130 милиона лева - чуха се аргументи за това дали е проблем или не“, посочи още Калфин

По думите му, по отношение на ДОО положителното, което се е отчело от всички е, че макар промените в пенсионната система започват да дават ефект и да се ребалансира системата. „Намалява процентът държавна субсидия, на държавния бюджет в ДОО. Тези увеличени разходи на бюджета ги поема със собствените си възможности и приходи. Това е доста скромен резултат и самата реформа влиза плавно“, каза министър Калфин. Той посочи още, че е имало забележки към две недовършени части от пенсионната система.

„Едната е свързана с частните пенсионни фондове и инвестициите. Имаме готовност веднага да се започнат преговорите. Имаме предложение на КФН. По някои от темите парламентът взе решение в Кодекса за социално осигуряване“, поясни той. „Другата тема е свързана с промените в инвалидизацията и подхода и разходите и начина на отношение на публичните финанси за хората с увреждания. Поел съм ангажимент в рамките на есента да предложа една концепция, която да обсъждаме и в рамките на тристранния диалог и организациите на хората с увреждания“, допълни Ивайло Калфин.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички