България е сред петте страни в света с най-добър баланс между половете в бизнеса


България е сред петте страни в света с най-добър баланс между половете в бизнеса
Снимка: iStock/Guliver

5817

Все по-често ръководните позиции в компаниите в България се заемат от жени. Заради положителната тенденция страната ни вече се нарежда на пето място по ръст на равенството между половете в бизнеса. 22% от членовете на бордове на директорите у нас са представители на нежния пол. Преди нас се нареждат само Норвегия (40%), Латвия (25%), Италия (24%) и Финландия (23%). Това показва най-голямото глобално проучване от този род, проведено от EY и Института за международна икономика "Питърсън".

Изследването се фокусира върху данни от почти 22 000 публични компании в 91 държави. То установява, че България (37%), Латвия (36%), Филипините (33%), Словения (33%) и Румъния (32%) са постигнали най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса от гледна точка на процента жени в топ мениджмънта на компаниите.

Въпреки че равенството между половете в бизнеса варира в широки граници по света, повечето държави все още са на нива, значително под прага от 30% по отношение на жените - главни изпълнителни директори, жените - членове на бордовете на директори и жените на топ управленско ниво. Най-големите световни икономики – Съединените щати, Китай и Япония, не се класират сред първите 10 държави в никоя категория.

“Компаниите, които повишават жени на лидерски позиции, ще доминират - те ще разполагат с по-ангажирана работна ръка, ще имат по-силна култура и ще постигат по-добри икономически резултати. Като бизнес лидери ние трябва да си зададем въпроса: Помагаме ли достатъчно на жените да извървят пътя си до лидерските позиции, за да направим компаниите си по-добри?”, коментира Марк Уайнбъргър, глобален председател и главен изпълнителен директор на ЕУ.

Според Диана Николаева, съдружник отдел сделки в EY – Ърнст и Янг България, изследването доказва ползата за обществото от балансирано участие в социалния живот и бизнеса на мъже и жени. "Резултатите на България са чудесни и ние трябва да продължим да работим в същата посока. Виждаме, че ангажирането на повече жени на ръководни позиции може да подпомогне компаниите и правителствата във времената на безпрецедентни предизвикателства, в които живеем. Нуждаем се от най-талантливите хора от всички области, за да осигурим допълнителни гледни точки в сложния процес на вземане на решения – сега повече от когато и да било преди", каза тя.

Изследването показва още, че компаниите с поне 30% жени на лидерски позиции могат да постигнат до 6 процентни пункта увеличение на нетните си маржове.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички