Караниколов: Няма национализация на "Дунарит", собственикът е офшорка


Караниколов: Няма национализация на "Дунарит", собственикът е офшорка
Снимка: БГНЕС

2324

Искам да кажа, че "Дунарит" няма никакви проблеми. Днес дори знам, че "Кинтекс" ще преведе заплащане за поредната пратка от завода. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по горещата тема с военно-промишления комплекс.

Няма национализация на "Дунарит", има наддаване по прозрачна процедура, отрече още министърът, който коментира, че имало блокирана сметка на русенския военен завод, но не от държавата. Караниколов се защити, че специално решенията във военно-промишления комплекс не ги взема той, а Междуведомствения съвет.

Крайно време е всички да го разберат – крайният собственик на "Дунарит" е офшорка на Вирджинските острови. Говори се, че е на Цветан Василев, но утре може да е на някой друг. Това никой не го притеснява – притеснително е за всички, че държавата може да влезе на пазарен принцип в "Дунарит". Крайно време е някой да каже, че не държавата е лош стопанин, а има калпави мениджъри, обясни Караниколов.

На въпрос на Нова телевизия защо толкова много политици от различни политически сили – Христо Иванов, Румен Петкова, Татяна Дончева, а дори и Бойко Ноев, считат, че случващото се с "Дунарит" е опит да бъде унищожен печеливш бизнес, Емил Караниколов отвърна защо те не се притесняват, че не се защитава държавният интерес. Караниколов смята, че въпросните хора не ги притеснява, че държавата може да бъде ощетена.

Специално за случая "Емко" министърът се съгласи, че е безумно да се вземе лицензът на фирмата за внос и износ и да не се позволи да бъде изнесена продукцията за Индия, след като компанията сега държи продукцията на пристанището в Бургас, а има предписание за неправилно съхранение на боеприпаси. Същевременно обаче Караниколов не нарече закона "несправедлив", макар да използва думите "за съжаление" относно казуса. Той каза и, че продукцията, която се държи в момента в Долно Езерово, се съхранява според предписанията.

Имаше вариант за бързо решение - дружеството да предприеме незабавни действия за отстраняване на нередностите. Основната беше 100 сандъка с продукция на производствената площадка, поясни Караниколов. Аз съм "за" "Емко" да почне да работи възможно най-бързо, може би на 6 октомври, когато ще има Междуведомствен съвет. Това не е мое решение, а на целия съвет, който е съставен от над 20 ведомства, подчерта министърът. Той смята, че негативите към него идват, защото обикновеният човек още не усеща подобрената ситуация в икономиката. И обясни двойно по-малкото преки чуждестранни инвестиции за първата половина на годината с факта, че имаше предсрочни парламентарни избори (около 431 млн. лева спрямо почти 930 млн. лева). Ако не тази година, догодина ще имаме по-високи резултати, смята Караниколов.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички