Фирма на Румен Гайтански - Вълка не плаща кредит за 150 милиона лева в ББР


Фирма на Румен Гайтански - Вълка не плаща кредит за 150 милиона лева в ББР
Снимка: iStock

12393

Фирмата "Роудуей кънстракшън" АД на Румен Гайтански – Вълка, прехвърлена през 2021 г. на негов адвокат за 100 лв., е просрочила кредита си от 150 млн. лв. в държавната Българска банка за развитие. Това съобщава Bird.bg, като се позовава на подадени в Търговския регистър вчера документи. Застраховката покрива само до 9,5 млн. лв., а застраховател е "ОЗК Застраховане", собственост на Христо Ковачки.

Преди дни в предаването "120 минути" по bTV директорът на ББР съобщи, че една от 8-те фирми, които са получили кредити за 1 млрд. лв. е просрочила заема си с 4 месеца. По думите му, фирмата не е плащала нито главница, нито лихва и по кредита не е платена нито една вноска.

Другите големи кредити на ББР са към "Техномаркет", свързвана с Делян Пеевски, както и към колекторската фирма "С.Г. Груп", за която Димитър Ламбовски беше записан да казва, че бившият премиер Бойко Борисов е взел комисионна от кредита.

Налице са и големи експозиции на ББР, за които няма абсолютно никакви публични данни за заложени активи. Такъв е кредитът от над 115 милиона лева от ББР за фирмата "Интернешънъл Инвестмънтс" ЕАД – друга фирма свързвана с кръга на Делян Пеевски. ББР не е поискала залог на търговското предприятие, става ясно от данните от Търговския регистър, но не е поискала и никакви обезпечения в имоти. Откога ББР е на загуба?

Според информация на Капитал, този заем е използван за придобиването на хотел "Мираджио" в Халкидики. Проучване на БРРД установи, че това е станало заедно с друга фирма с кредит от ББР – "Ултрастрой", в която се наблюдава връзка към депутата от ДПС Йордан Цонев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Експерт: ББР не изпълнява своята мисия, нарушава закона

ББР въвежда максимален праг на кредитите

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички