Meta получи рекордна глоба в размер на 1,3 млрд. долара


Meta получи рекордна глоба в размер на 1,3 млрд. долара
Снимка: iStock

2704

Собственикът на Facebook Meta Platforms получи рекордна глоба в размер на 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) заради нарушения в правилата на ЕС за защита на личните данни и му беше даден краен срок да прекрати изпращането на данни на потребителите от Европа в САЩ, след като регулаторните органи заявиха, че не е успял да защити личната информация от любопитните очи на американските служби за сигурност.

Продължаващият трансфер на данни на гиганта на пазара на социалните мрежи към САЩ не е отговорил на „рисковете за основните права и свободи“ на хората, чиито данни са били прехвърляни отвъд Атлантическия океан, се разбира от решението на Ирландската комисия за защита на данните, обявено в понеделник и цитирано от Bloomberg. Рекордна глоба се готви за Meta в Ирландия

Освен глобата, която надхвърля санкцията на ЕС в размер на 746 млн. евро, наложена преди това на Amazon.com, Meta получи 5 месеца, за да „преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“, и 6 месеца, за да спре „незаконната обработка, включително съхранението в САЩ“ на прехвърлените лични данни на ЕС. 

Забраната за трансфер на данни за Meta беше очаквана и накара американската фирма да заплаши с пълно оттегляне от ЕС. Сега обаче въздействието ѝ е смекчено от преходния период, предвиден в решението, и перспективата за ново споразумение между ЕС и САЩ за движението на данни, което може да започне да действа още в средата на тази година.

Решението е поредният кръг от дългогодишната сага, която в крайна сметка доведе до това Facebook и хиляди други компании да изпаднат в правен вакуум. През 2020 г. върховният съд на ЕС отмени пакта между ЕС и САЩ, регулиращ трансатлантическите потоци от данни, заради опасения, че данните на гражданите не са в безопасност, след като пристигнат на американските сървъри. Макар че съдиите не отмениха алтернативен инструмент, основан на договорни клаузи, съмненията им за американската защита на данните бързо доведоха до предварителна заповед от ирландския орган, с която на Facebook се казваше, че вече не може да прехвърля данни към САЩ и чрез този метод.

Най-високата глоба, платена от дружество

Източници на информационната агенция Reuters заявиха по-рано, че санкцията ще бъде по-висока от предишната рекордна глоба за Amazon в размер на 821 млн. долара (746 евро). Това се случва, след като през 2021 г. Amazon беше принудена да плати глоба в размер на споменатата преди това сума за подобно пренебрегване на стандартите на ЕС за защита на личните данни.

Защо чак сега?

Решението е следствие от разкритията на Едуард Сноудън, бивш външен служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ през 2013 г., и от съдебно оспорване от австрийския активист за защита на личните данни Макс Шремс.

Според съобщения в медиите Шремс е изразил опасения, че данните на европейските потребители не са достатъчно защитени от разузнавателните служби на САЩ, след като Сноудън разкри, че държавни служители отвъд Атлантика многократно са получавали достъп до информация за хората чрез технологични компании като Facebook, Google и др.

Забележително е, че искът на Шермс постави началото на 10-годишна правна битка за законността на прехвърлянето на данни от ЕС в САЩ. Според Reuters регулаторите на ЕС, ръководени от ирландския комисар по защита на данните Хелън Диксън, са били в процес на финализиране на забраната на правен инструмент, използван от Facebook за прехвърляне на данни на европейски потребители

През 2020 г. най-висшият съд на Европа също се произнесе по темата и многократно заяви, че споразумението между ЕС и САЩ за предаване на данни е невалидно, като заключи, че Вашингтон не разполага с достатъчно системи за защита на европейските данни.

Глобата за Meta съвпада с петата годишнина от приемането на Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR), считан за световен еталон за защита на личните данни. От май 2018 г. регулаторните органи в 27-те държави от ЕС имат правомощието да налагат глоби до 4% от годишните приходи на дадена компания за най-сериозните нарушения. Ирландският надзорен орган се превърна във водещ регулатор за защита на личните данни за някои от най-големите технологични фирми с база в ЕС в страната, като Meta и Apple.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И Meta започва да използва генеративен изкуствен интелект

Meta започва нов кръг масови съкращения

Meta представи своя модел изкуствен интелект

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички