Технологична война: САЩ спират издаването на лицензи за износ на продукти към Huawei


Технологична война: САЩ спират издаването на лицензи за износ на продукти към Huawei
Снимка: Getty Images

2143

Правителството на САЩ спря да одобрява лицензи на американски фирми за износ на повече артикули за китайския технологичен гигант Huawei. Това показва нов доклад, цитиран от Reuters. Новината идва на фона на все по-голямото затягане на правилата от администрацията на президента Джо Байдън, свързани с износа на американски технологии към Китай. Забиха ли САЩ последния пирон в ковчега на Huawei?

Вашингтон смята Huawei за заплаха за националната сигурност на САЩ, обвинявайки компанията, че работи с Китайската комунистическа партия. Компанията и китайското правителство многократно отричат тези обвинения.

Huawei вече няколко години се сблъсква с ограничения в износа от САЩ за продукти за 5G мрежи и други технологии. Въпреки това Министерството на търговията на САЩ предоставяше лицензи на американски фирми, чрез които можеха да продават някои продукти и технологии на компанията. Така през 2020 година на Qualcomm беше позволено да продава 4G чипове за смартфони на Huawei. САЩ са одобрили лицензии за продажби на авточипове на Huawei

Според източници на Reuters, американските власти създават нова официална политика за отказ на доставки на продукти до Huawei, като списъкът ще включва артикули под 5G нивото, както и такива за 4G, Wi-Fi 6 и 7, изкуствен интелект, високопроизводителни изчислителни и облачни услуги.

Новият удар на САЩ отразява затягането на политиката на администрацията на Джо Байдън спрямо Huawei.

Лицензите за 4G чипове, които не могат да се ползват за 5G и които може да са получавали одобрение преди, сега са забранени за износ. Към края на мандата на Доналд Тръмп и в началото на този на Джо Байдън, американските власти още даваха лицензи за елементи, насочени главно към 4G мрежите. Huawei сключи лицензионна сделка за 4G технологии с VW

През 2019 г. американските власти поставиха Huawei в черния търговски списък на страната, като ограничиха повечето местни доставчици да не могат да продават стоки и технологии на компанията без специални лицензи.

Според технологични експерти, цитирани от британската BBC, основната идея на новите правила, според които американските компании трябва да получат лиценз от властите за износ или трансфер на някои технологии, е заради опасения на САЩ, че могат да се използват неправомерно от китайската армия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ са одобрили лицензии за продажби на авточипове на Huawei

И Румъния е напът да се откаже от Huawei за 5G

Huawei пуска скоро операционната си система

Ето кои са най-ценните марки за електроника и уреди в света

Huawei се готви да избяга от Русия

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички