Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море


Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море
Снимка: iStock

786

Цените на петрола се повишиха леко в ранната търговия във вторник, запазвайки печалбите, постигнати ден по-рано, на фона на атаките срещу корабоплаването в Червено море, които изостриха опасенията за доставките, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпва с 23 цента, или 0,28%, до 81,90 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 22 цента, или 0,28% до 77,80 долара за барел.

„Притесненията относно смущенията на корабоплаването в Червено море подкрепиха възстановяването на цената на суровия петрол за една нощ, компенсирайки по-яростния Фед, който в момента натежава върху страната на търсенето“, казва Тони Сикамор, анализатор в IG в Сидни.

Атаките на йеменските хути увеличиха цените на товарите и времето за доставка. В понеделник Централното командване на САЩ заяви, че хутите са изстреляли неуспешно ракета по плаващия под флага на САЩ петролен танкер Torm Thor в Аденския залив на 24 февруари.

Снимка: iStock

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че се надява да има прекратяване на огъня в конфликта Израел „Хамас“ в Газа до следващия понеделник. Публично Израел и „Хамас“ продължиха да заемат различни позиции относно възможно примирие, като същевременно се обвиняваха взаимно за забавянията.

И двата показателя за петрола се установиха с повишение от над 1% в понеделник, което последва спадове от 2%-3% през предходната седмица, тъй като пазарите отчитат по-голямата вероятност намаляването на лихвите от Федералния резерв на САЩ да отнеме повече време.

Президентът на Фед на Канзас Сити Джефри Шмид използва дебютната си реч на поста в понеделник, за да сигнализира, че той, както и повечето му колеги от централната банка, не бърза да намаляването на лихвените проценти. Високите разходи по заемите обикновено намаляват икономическия растеж и търсенето на петрол.

Снимка: iStock

Цените на петрола също бяха подкрепени във вторник от индикации за подобрено търсене в Китай.

„Притесненията относно китайското търсене намаляват, тъй като рафинериите продължават енергично да купуват на физическия пазар след бума на пътуванията за Китайската Нова година“, отбелязаха в бележка анализатори от ANZ Bank.

Пазарен фокус за деня ще бъдат седмичните данни на Американския петролен институт за запасите от суров петрол в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес.

Анализатори, анкетирани от Reuters в понеделник, изчислиха средно, че запасите от суров петрол са нараснали с около 1,8 млн. барела през седмицата до 23 февруари.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ

Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите

Петролните цени тръгнаха нагоре заради слабия долар

Цените на петрола отново тръгнаха нагоре

Петролните цени се задържат близо до най-високото си ниво от три седмици

Петролните цени тръгнаха надолу в началото в седмицата

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички