„Градус“ пусна сигнал срещу Илчовски в КФН


„Градус“ пусна сигнал срещу Илчовски в КФН
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3657

Компанията за продукти от птиче месо „Градус“ подаде сигнал в Комисията за финансов надзор срещу бизнесмена Светослав Илчовски. Според публичното дружество Илчовски е разпространил „неверни и подвеждащи обстоятелства“ по време на изслушването му на 5 и 7 май тази година във Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства, съобщават от „Градус“ чрез портала x3news.com.

„Тези обстоятелства дават лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на Градус АД, които се търгуват на Българската фондова борса и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище. Дружеството сезира Комисията за финансов надзор с искането за провеждането на пълна и цялостна проверка дали тези действия съставляват манипулиране на пазара на акциите на “Градус” АД.“, посочват от компанията.

В сигнала до КФН е приложили цялата финансова-счетоводна информация в сигналса си, „за разлика от частично и избирателно предоставената такава от страна на г-н Илчовски“, посочват от „Градус“.

„Оборотите на Градус 3 АД не са определящи за цената, на която са продадени акциите на “Градус” АД в IPO-то. В самия проспект са ясно оказани трите начина за остойностяване на акцията, като никой от тях не взема предвид търгуваните обеми, което обезсмисля обвиненията в “кухи обороти” и “фиктивни сделки”. Самите сделки, за които господин Илчовски твърди, че са фиктивни, са пренебрежимо малки в сравнение с целия оборот на компанията за референтния период“, гласи позицията на компанията. Частните пенсионни фондове искат КФН да влезе на проверка в "Градус"

 Разпространяването на неверни обстоятелства за групата на Градус се е отразило негативно върху пазарната капитализация на “Градус” АД и пряко е засегнала основно дребните акционери, пише в съобщението. КФН се самосезира за проверка на "Градус"

"Като публично дружество, ние от “Градус” АД вярваме във върховенството на правото и прозрачността, и държим фактологията да бъде бързо изяснена, а истината да стане публично достояние. Залогът са справедливостта и доброто име на компанията ни, както и цялостния имидж на родния капиталов пазар“, добавят от „Градус“.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички