Китайският юан се срина рекордно, измъчван от все по-силния долар


Китайският юан се срина рекордно, измъчван от все по-силния долар
Снимка: iStock

3905

Китайският юан достигна нови рекордно ниски нива спрямо растящия щатски долар, съобщава BBC.

Международно търгуваният юан падна до най-ниското си ниво, откакто данните станаха достъпни през 2011 г. Китайската валута също така достигна най-слабия си резултат от световната финансова криза през 2008 г.

Това идва в момент, когато стойността на долара продължава да нараства спрямо други основни валути, след като централната банка на САЩ отново увеличи лихвените проценти по-рано този месец. Междувременно в сряда основните индекси на фондовите пазари в Азия паднаха рязко. САЩ и Швейцария повишиха агресивно лихвите

В сряда доларът достигна нов 20-годишен връх спрямо основните глобални валути. Корпоративното купуване на долари е било много силно в сряда, оказвайки допълнителен натиск върху юана. Купувачите не бързали да посягат към китайската валута в очакване по-добри цени.

Според трейдърите слабостта на юана е в съответствие с процесите на валутния пазар в сряда. "Всички валути, различни от долара, се сринаха в ранните сделки, юанът не може да избяга", казва търговец пред Reuters. Еврото падна до 20-годишно дъно, доларът пак стана по-скъп

Обезценяването на китайската валута причини слабост и на други валути на развитите икономики в региона, включително австралийския и сингапурския долар, както и южнокорейския вон.

Централната банка на Китай се опитва да забави падането на юана, като направи по-скъпо залагането срещу валутата. Китайската народна банка също ограничи резервите в чуждестранна валута, която могат да държат банките.

"Властите се стремят да забавят темпото на обезценяване чрез определяне на много по-строги от очакваните фиксинги, но е ясно, че няма конкретно ниво, което те се стремят да защитят", казват анализатори от ANZ в бележка.

Според експерти усилията на китайските власти да спрат слабостта на юана до момента имат ограничено въздействие. Очакванията са, че доларът ще продължи да се засилва, а Пекин ще позволи на юана да отслабне допълнително, но ще се постарае спадът да е плавен, а не рязък.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради санкциите Русия вече плаща сделките си не в долари, в юани

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички