Пазарите на суровини изпращат силна седмица - какво поскъпна най-много


Пазарите на суровини изпращат силна седмица - какво поскъпна най-много
Снимка: iStock

3304

Възходяща тенденция доминира световния пазар на суровини през миналата седмица, след като той преодоля ценовите трудности, които го мъчеха седмица по-рано.

Намаляването на производството, увеличаването на износа на продукти от пазарите на суровини и намаляването на търсенето на щатски долари бяха сред основните фактори, подкрепящи глобалния пазар на суровини.

Цените на суровините се повишиха, тъй като макроикономическите данни, публикувани по света, успокоиха страховете от рецесия. Обрат: Еврозоната ще се размине с рецесията засега

Цените на златото се качиха с 0,1% миналата седмица, паладият спадна с 6,4%, платината поевтиня с 2,9%, а среброто загуби 1,6% от стойността си. 2023 година ще бъде рекордна за златото

Междувременно медта поскъпна с 0,7%, оловото се повиши с 1,7%, алуминият поскъпна с 1,2%, никелът се покачи с 2,5%, а цинкът поскъпна с цели 14,9%.

Увеличаването на добива на петрол, природен газ и въглища, както и производството на електроенергия в Китай през 2022 година в сравнение с предходната година са сред факторите, които повишават търсенето. Петролът може да скочи до 120 долара заради Китай

Според анализаторите има несигурност за повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв през следващите месеци. Също така данните за заетостта в неселскостопанския сектор, които ще бъдат обявени в петък, както и насоките на председателя на Фед Джером Пауъл вероятно ще повлияят на пазарните очаквания.

Що се отнася до Европейската централна банка се очаква повишаването на лихвените проценти да продължи през март, но са важни възможните сигнали до какво ниво банката може да спре с вдигането на лихвите. Докога ЕЦБ ще продължи да вдига основната лихва?

Федералният резерв почти сигурно ще увеличи основния лихвен процент с 25 базисни пункта следващата седмица, а очакванията, че Фед ще забави темпото на повишаване на лихвите, увеличават цените на златото.

Цени на енергията

Миналата седмица енергийните суровини отчетоха спадове, като петролът Брент поевтиня с 1,9%, а природният газ - с 10,1%. Цената на природния газ спадна толкова ниско за първи път от май 2021 година.

Несигурността, свързана с мерките заради пандемията от COVID-19 в Китай и предстоящото ембарго на ЕС върху руски петролни продукти, принуждава инвеститорите да бъдат предпазливи спрямо енергийните стоки.

Междувременно положителна тенденция се забелязва при селскостопанските суровини миналата седмица.

Пшеницата се повиши с 1,2%, царевицата с 1,1%, соята с 0,4%, а оризът с 1,1%.

Също така, памукът поскъпна с 0,4%, кафето се повиши с 9,8%, а захарта и какаото поскъпнаха съответно с 6,6% и 2,3%.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички