Петролът поскъпна до 2-месечен връх в очакване на ембарго срещу Русия


Петролът поскъпна до 2-месечен връх в очакване на ембарго срещу Русия
Снимка: iStock

2755

Цените на петрола се повишиха до двумесечен връх, докато инвеститорите внимателно наблюдават дали лидерите на ЕС ще постигнат споразумение за забрана на руския петрол, предаде Reuters.

Сорт Брент, който е референтен за Европа, поскъпна с 55 цента или 0,5% до 120 долара за барел, а американският лек суров петрол се вдигна с 83 цента или 0,7 на сто до 116 долара, увеличавайки солидните печалби от миналата седмица.

Лидерите на ЕС се събират днес и утре, за да обсъдят засилване на санкционния натиск срещу Русия. Те подготвят шести пакет санкции срещу Москва заради нахлуването в Украйна, чийто основен фокус ще бъде забрана за покупките на руски нефт.

Вчера европейските правителства не успяха да договорят петролно ембарго, но преговорите продължават като, се търси компромис петролните доставки да бъдат забранени по море, но доставките по петролопроводи да продължат. Нов план за руското петролно ембарго: България получава отсрочка

"Ако погледнем движението на цените напоследък, изглежда, че пазарът е отчел факта, че Европейският съюз може да постигне сделка за някаква форма на ограничения върху руския суров петрол", каза Мадхави Мехта, анализатор по стокови изследвания в Kotak Securities.

По-сериозно поскъпване обаче зависи главно от категоричността на санкциите. "Може да видим по-нататъшно развитие само ако има пълна забрана. Всяка разводнена сделка или такава, която включва изключения, може да няма голямо положително въздействие (върху цените на петрола, б.р.)", посочва Мехта. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Евентуална забрана на руския петрол ще увеличи недостига на доставки на световния пазар на фона на нарастващото търсене на горива преди началото на пиковия за пътуванията летен сезон в САЩ и Европа. Невероятно високите маржове на рафиниране на дизелово гориво и бензин в Европа и САЩ повишиха цените на някои видове суров петрол до рекордно високи нива, според търговците. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Заради затегнатия пазар страните от ОПЕК+ са готови да отхвърлят призивите на Запада за ускоряване на увеличаването на добива на петрол, когато се срещнат в четвъртък. Те ще се придържат към съществуващите планове за добавяне на 432 000 барела на ден през юли, казват за Reuters няколко източника от ОПЕК+.

Напрежението се засили, след като Иран съобщи, че е задържал два гръцки петролни танкера в отговор на конфискацията на ирански петрол от САЩ от танкер, задържан край гръцкото крайбрежие. "Това повдига призрака от по-нататъшни прекъсвания на петролните потоци през Ормузкия проток, през който минава 1/3 от световната търговия", предупреждават анализатори на ANZ Research.

Цените на петрола бяха подкрепени и от спада на щатския долар, тъй като инвеститорите намалиха очакванията за агресивно повишаване на лихвите в САЩ, а като страховете от глобална рецесия се успокоиха. По-слабият долар прави петрола по-евтин за вносителите, държащи други валути.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола

Може ли петролът да скочи до 200 долара?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички