Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути


Петролът поскъпна, след като Великобритания и САЩ атакуваха йеменските хути
Снимка: iStock

2112

Цените на петрола се повишиха с над 2% в петък, след като САЩ и Великобритания нанесоха военни удари срещу контролирани от бунтовници хути райони в Йемен, а напрежението в Червено море нарасна допълнително.

Фючърсите на суровия петрол Брент поскъпнаха с $1,53, или 2%, до $78,94 за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) се оскъпиха с $1,53, или с 2,1% по-високо, до $73,55.

Ударите на САЩ и Великобритания са сред най-драматичните демонстрации досега за разширяването на войната Израел-Хамас в Близкия изток след избухването ѝ през октомври. Свидетели в Йемен потвърдиха експлозии в цялата страна.

„Тези удари са ясно послание, че с нашите партньори няма да толерираме нападения или да позволим на военни действия да застрашават свободата на корабоплаването по един от най-важните търговски маршрути в света,” заяви американският президент Джо Байдън. „Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия подкрепиха операцията“, добави той.

Атаките на хутите в Червено море прекъснаха международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, който представлява около 15% от световния корабен трафик.

Снимка: iStock

От октомври хусите нападат търговски кораби в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в битката ѝ срещу Израел.

Корабният гигант Maersk обяви в четвъртък, че ще отклони всички кораби далеч от Червено море в обозримото бъдеще, предупреждавайки клиентите за по-нататъшни прекъсвания.

Предвожданите от САЩ атаки също следват отблизо конфискацията от Иран на танкер с иракски суров петрол, предназначен за Турция, като отмъщение за конфискацията от миналата година на същия кораб от САЩ. Белият дом осъди конфискацията.

Атаките на хутите са съсредоточени върху протока Баб ал Мандаб на югозапад от Арабския полуостров. Завземането на Иран беше по-близо до Ормузкия пролив между Оман и Иран, което според анализаторите е притеснително.

„Оманският залив е много близо до Ормузкия проток, критична точка за задушаване на петролните потоци. Над 20 млн. барела на ден петрол се движат през Ормузкия проток, еквивалентно на 20% от световното потребление“, отбелязват анализатори на ING.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола нарастват на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток 

Данни за американските запаси тласнаха петролните цени нагоре

Петролните цени са на кръстопът

Петролът поевтинява заради Саудитска Арабия

Петролът поскъпва в първата седмица от новата година

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички