С какво може да са опасни детските играчки и как да избираме?


С какво може да са опасни детските играчки и как да избираме?
Снимка: iStock

2706

Изискванията към безопасността на детските играчки са много високи и специфични в зависимост от вида на самата играчка. Това каза създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред Bulgaria On Air в навечерието на Деня на детето.

"Има химически рискове и опасност от алергии и други здравословни проблеми, също и конструктивни несъответствия, свързани с дребни елементи и възможност те да доведат до задавяне и дори задушаване на детето", обясни тя.

По данни на Европейската комисия някои модели на едни от най-предпочитаните детски играчки не отговарят на Директивата относно безопасността на детските играчки, на европейския стандарт EN 71—1 и на Регламента REACH, тъй като съдържат опасни за малчуганите вещества.

Eвропейските потребителски центрове възстановиха 10 милиона евро на граждани

Така например, сред пластмасовите кукли може да се срещнат такива със завишено съдържание на фталати, което може да навреди на здравето на децата и да причини увреждане на репродуктивната система. Същият риск се установява и при някои от любимите на момченцата коли с радиоуправление и звукови ефекти. Констатирани са случаи на наднормено количество фталати и при детски игри като комплекти от лък и стрели, вентилатори за сапунени мехури, пластмасови фигурки във формата на любими актуални анимационни герои, животни и др., електронни музикални инструменти и пр.

И плюшени играчки съдържат химически рискове, но също и опасност от задавяне или задушаване. Причината – ненадеждни шевове, които лесно се разкъсват и дават достъп на детето може да пълнежа на играчката, който е от пяна и поглъщане може да доведе до задавяне.

На деца под 3-годишна възраст е недопустимо да се поднасят играчки с дребни части, които могат да бъдат погълнати от децата, които имат инстинкт да поставят всичко в устата си, акцентира Габриела Руменова. И добави, че има инциденти и затова трябва да съобразяваме възрастта на детето и възрастовата група, за която е предназначена играчката, която се каним да закупим за него.

Чупливите и лесно раздробяващите се на малки части пластмасови и все по-предпочитаните от родителите дървени играчки с дребни елементи също са опасни за децата.

Сред забранените рискови продукти има и такива за най-малките. Например, мека дрънчаща играчка, която може да увреди слуха на бебето, тъй като произвежданото от нея ниво на звуково налягане е твърде високо и достига до 110,8 dB. Комплект гумени патета пък е забранен поради отделянето на наднормено количество бисфенол А, който има ендокринни смущаващи свойства и засяга млечните жлези, репродуктивната и имунната система и може да наруши развитието на мозъка и да създаде неблагоприятни поведенчески резултати при децата.

Най-често страната на произход на опасните играчки е Китай, тъй като изискванията там не са толкова завишени, както е в Европейската общност. Понякога производителят остава неизвестен. Но има и случаи, в които рисковите продукти са произведени в европейски държави като Германия.

За всички забранени детски играчки можете да следите на сайта на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?resetSearch=true

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички