След решението на Фед: Еврото отстъпи до най-ниското си ниво от март, цената на петрола пада


След решението на Фед: Еврото отстъпи до най-ниското си ниво от март, цената на петрола пада
Снимка: iStock

3019

Еврото отстъпи до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от месец март насам, докато цените на петрола продължават да се свиват и днес, след като Федералният резерв на САЩ даде сигнали, че лихвените проценти ще останат високи още дълго време.

Курсът на еврото се понижи рязко до нива, които вече са в близост до прага от 1,06 долара за евро и са най-ниски от март насам, предава БТА.

В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 1,0617 долара. Европейската централна банка определи в вчера следобед референтен курс на еврото от 1,0702 долара.

Котировките на петрола продължават да се понижават и днес, след като вчера регистрираха най-големия си спад за последния месец, на фона на изявлението от страна на Фед, че лихвените проценти ще останат на по-високо равнище за по-дълго време. Това успя да компенсира ценово данните за намалелите запаси от суровината в САЩ, предава Reuters..

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 67 цента или 0,72 на сто до 92,86 долара за барел в азиатската търговия.

Американският лек суров петрол поевтиня със 71 цента или 0,79 на сто до 88,95 долара за барел, което е най-ниското ниво на контракта от 14 септември.

Късно вчера Фед остави непроменени основните си лихвени проценти, но от централната банка на САЩ посочиха, че до края на годината нивата могат да бъдат увеличени отново, което може да намали икономическия растеж и общото търсене на гориво.

Тази позиция на Фед доведе до увеличаване на курса на долара до най-високото му ниво от началото на март, което също оказва натиск върху цените на петрола.

Федералният съвет на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

Цените на петрола скочиха до нов 10-месечен максимум

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички