Защо инвеститорите очакват с нетърпение 2024 година?


Защо инвеститорите очакват с нетърпение 2024 година?
Снимка: iStock

2145

Изминалата година беше бурна за пазарите, но щатският борсов индекс S&P 500 достигна 4-месечен връх миналата седмица – на фона на все повечето прогнози на анализатория, че инерцията ще продължи и през 2024 г.

Някои от тях дори смятат, че бенчмаркът ще достигне ново рекордно ниво през следващата година.

Инвеститорите влязоха в 2023 г. условия на несигурност за икономиката, но нещата се оказаха по-добри от очакваното. Рецесията, от която се опасяваха, не се случи, а инфлацията отслабна.

„2023 г. опроверга очакванията на почти всички – рецесии, които така и не дойдоха, понижения на лихви, които не се материализираха, пазари на облигации, които не се повишиха, с изключение на краткотрайни повишения и и поскъпващи акции“, отбелязва пред CNN Кандис Браунинг, ръководител „Глобални изследвания“ в Bank of America.

Анализатори от няколко банки на Уолстрийт смятат, че инфлацията ще продължи да се забавя през следващата година. Те прогнозират, че централните банки ще понижат лихвените проценти, докато същевременно цените ще останат стабилни и няма да се стигне до икономически спад.

Снимка: iStock

„Очакваме 2024 г. да бъде годината, в която централните банки могат успешно да организират меко приземяване, но осъзнаваме, че рисковете в посока надолу може да са повече от тези нагоре“, казва Браунинг.

Това е добра новина за пазарите. RBC, Bank of America, BMO Capital Markets и Deutsche Bank прогнозират, че S&P 500 ще достигне нова рекордна стойност през 2024 г.

Анализаторите на Goldman Sachs допълват, че „трудната част“ е приключила за икономиката на САЩ. Те очакват „единствено ограничен риск от рецесия“ от около 15% през 2024 г.

„И докато поскъпването през ноември вероятно издърпа напред част от ръста от 2024 г., ние запазваме конструктивност на пазара на акции през следващата година“, посочва Лори Калвасина от RBC Capital Markets.

Тя очаква S&P да нарасне с около 10% през следващите 12 месеца, приключвайки 2024 г. на 5 000 пункта при около около 4550 в момента.

Снимка: iStock

Савита Субраманиан от Bank of America също споделя тази оптимистична прогноза, че S&P 500 ще приключи годината на рекордните 5 000 (досегашното най-високо ниво на затваряне на индекса е 4 797 пунта беше и беше достигнат през януари 2022 г.).

Пазарите няма задължително да отбележат ръст, защото се очаква Федералният резерв да започне да понижава лихвите през 2024 г., казва Субраманиан, а защото корпорациите вече доказаха, че могат успешно да се адаптират към промените в политиката на Фед, докато същевременно отчитат силни печалби.

Главният инвестиционен анализатор на BMO Брайън Белски прогнозира, че S&P 500 ще приключи 2024 г. на 5 100 пункта.

„Смятаме, че 2024 г. ще бъде втората година от процеса, продължаващ най-малко от 3 до 5 години, по време на който щатските акции ще покажат по-нормално и типично представяне, на фона на нормален и типичен ръст на БВП и печалби, пазарни оценки и диапазони на доходността на облигациите“, отбелязва той.

Снимка: iStock

Анализатори от Deutsche Bank също прогнозират, че 2024 г. ще принадлежи на биковете.

Настоящият отчетен сезон беляза завръщане към нормалното за компаниите от S&P 500 след пандемичните ограничения от последните няколко години, инфлационните проблеми и объркването относно евентуална рецесията.

Броят на компаниите, които обсъждаха инфлацията по време на представянето на резултатите си пред анализатори, е най-малкият от втората половина на 2021 г., а обсъжданията за евентуална рецесия намаляват в пето поредно тримесечие, според данни на FactSet.

Анализатори прогнозират ръст на корпоративните печалби от 6,7% на годипна база през първото тримесечие на 2024 г. и ръст от 10,5% за второто тримесечие на 2024 г., установи FactSet.

Всичките 11 сектора в S&P500 се очаква да отчетат ръст в печалбите на годишна база до второто тримесечие на следващата година, сочат данни на компанията за анализи. S&P 500 отчете ръст от около 18,5% от началото на годината, след като падна с близо 20% през 2022 г.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-добрите акции за инвестиция, свързани с изкуствения интелект?

Чужди инвестиции срещу ниски заплати? В Швейцария моделът работи на обратно

Apple, Tesla, Volkswagen: В кои международни компании инвестират най-много българите?

Колко пари щяхте да спечелите, ако вместо нов iPhone купувахте акции на Apple?

Най-големите отбранителни компании в Европа поскъпнаха с близо 10 млрд. долара от началото на конфлика между Израел и "Хамас"

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички