Чужди инвестиции срещу ниски заплати? В Швейцария моделът работи на обратно


Чужди инвестиции срещу ниски заплати? В Швейцария моделът работи на обратно
Снимка: iStock

3689

Когато говорим за привличане на чужди инвестиции с ниски разходи за заплати или за среда, характерна с ниски разходи за стартиране на собствен бизнес, Швейцария определено не се вписва в този модел. Въпреки това през последните години страната отчита успехи на инвестиционната стартъп сцена, което все повече засилва вярата, че Швейцария може да се превърне в европейския еквивалент на американската Силициева долина.

Докато Лондон, Берлин и дори Париж обикновено биват разглеждани като европейски стартъп центрове в технологичната сфера, активността в швейцарските градове Цюрих и Лозана се засилва през последните години, пише финансовото издание Forbes. Големите технологични компании и фондовете за рисков капитал изглежда си взимат бележки, реализирайки сериозни инвестиции в страната, която се слави като най-скъпата за живот в Европа и една от най-скъпите в целия свят.

Из всички сектори на икономиката, швейцарските предприемачи стартират повече нови бизнеси през първата половина на годината спрямо всеки друг предходен период, според данните на IFJ Institute of Young Enterprises. Близо 26 000 стартъпа са били регистрирани за периода, което е ръст от 4.5% на годишна база.

Разбира се не всички бизнеси ще пожънат успех в бъдеще, но Швейцария отчита все повече еднорози (компании с оценка над 1 млрд. долара), особено в технологичния сектор.

ОЩЕ: Защо богатите американци толкова обичат швейцарския банков гигант UBS?

Скорошни примери за това включват логистичния софтуерен бизнес Scandit, компанията, посветена на околната среда Climeworks, специалистът в сферата на софтуерната сигурност SonarSource и компанията в сферата на поверителността в интернет Proton.

В резултат на това, понастоящем в Швейцария има повече технологични еднорози на глава от населението от всяка друга страната в Европа.

Паскал Матис, съоснователят на швейцарската фирма за рисков капитал Wingman Ventures, казва, че процъфтяващата сцена на стартиращи компании в страната до голяма степен отразява два фактора.

„Един от елементите е културната промяна, която наблюдаваме през последните години, като швейцарските млади хора вече са много по-уверени в стартирането на собствен бизнес в началото на кариерата си, вместо да работят за, да речем, една от нашите големи банки“, посочва Матис.

ОЩЕ: Германия успя да привлече най-големия производител на чипове в света чрез щедра държавна помощ за милиарди

„Другата важна подкрепа са нашите фантастични технически университети, които привличат невероятни таланти от цял свят.“ В комбинация, посочва той, ETH в Цюрих и EFPL в Лозана сега привличат повече студенти от американска институция като MIT.

Много от най-обещаващите стартиращи компании в Швейцария са произлезли от тези университети, които имат световно известна репутация в области като роботика, индустриална автоматизация, изкуствен интелект, технологии за компютърно зрение и климатология.

Изглед над Цюрих, Швейцария. През последните години страната се радва на сериозен брой нови стартъпи, подкрепени от основни играчи в света на рисковия капитал;

Снимка: iStock

Изобилието от висококвалифицирани висшисти също привлича големи световни технологични компании в страната, осигурявайки допълнителна подкрепа за технологичната екосистема. IBM, например, има дългогодишно присъствие в Швейцария, но през последните години към компанията се присъедини Google, който има 5000 разработчици в страната. Други компании, работещи на място, включват Disney, Nvidia, Meta, Huawei и Intel.

В резултат на това международната репутация на Швейцария нараства. Страната наскоро оглави Глобалния индекс на иновациите за 13-та поредна година, като организацията похвали нейните образователни институции, човешки капитал и качество на бизнес мрежите и отделните операции на фирми в страната.

ОЩЕ: Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

Привлекателността на Швейцария като място за живеене също помага и докато високата цена на живот от историческа гледна тока е била бариера за стартиращи фирми, повишаването на разходите в други европейски градове започва да изравнява условията на играта.

„Имаме също и много подкрепящи (държавни) органи, които са готови да работят с нови бизнеси“, казва Матис за данъчните и правните системи, в които компаниите трябва да се ориентират.

Инвеститорите на рисков капитал, за които Швейцария досега не е била на картата, вече проявяват по-голям интерес към стартиращите фирми в страната.

През последните години швейцарските фирми привличат финансиране от инвеститори, които влагат за първи път в страната, включително Bessemer Venture Partners, Sequoia, Index Ventures, GV, Atomico, General Catalyst, Left Lane Capital, Eurazeo, Eight Roads Ventures, L Catterton и Blossom Capital.

Всъщност миналата година е била рекордна за инвестиции на рисков капитал в швейцарски технологични компании, според анализ на правна кантора CMS. Близо 4 млрд. швейцарски франка са били набрани в повече от 380 рунда на финансиране.

„Въпреки трудната (икономическа) среда, Швейцария запази репутацията си на предпочитано място за високотехнологични инвестиции“, казват анализатори от CMS.

Предизвикателството сега за Швейцария е да запази повече от успешните си бизнес истории вътре в страната, вместо да наблюдава как се продават на по-големи фирми или се преместват в чужбина.

Интересно е да се отбележи, че въпреки растежа на бизнесите в ранен етап, на швейцарския фондов пазар се търгува само една технологична компания със значителен размер - производителят на софтуер и периферни устройства Logitech.

„Почти всички части от пъзела са на мястото си – това е нашата възможност да изградим Силициевата долина на Европа“, казва Матис.

„Но трябва да работим повече, за да убедим тези фирми да останат в Швейцария.“

Подкрепата от швейцарското правителство започва да оказва положителен ефект, предполага той, както и нарастващият интерес на по-големите фирми за рисков капитал, готови да инвестират в следващите рундове за набиране на средства.

Източник: Forbes

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Норвежки богаташи се стичат към Швейцария, за да избягат от високите данъци

Колко големи компании в Швейцария станаха жертва на кибератаки с тежки последици?

Швейцария планира нови закони срещу прането на пари

Швейцария иска децата да ядат по-малко шоколад и повече насекоми

България се смъкна до пето място по ръст на заплатите в ЕС

Недостиг на кадри: Български град с под 20 000 души население предлага 9 000 лева заплата

Какви служители се търсят в София и как вървят заплатите?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички