Германия успя да привлече най-големия производител на чипове в света чрез щедра държавна помощ за милиарди


Германия успя да привлече най-големия производител на чипове в света чрез щедра държавна помощ за милиарди
Снимка: iStock

3959

Тайванският производител на чипове TSMC се ангажира във вторник с инвестиция в размер на 3.5 млрд. евро (3.8 млрд. долара) в нов завод в Германия, който ще бъде първата европейска мощност на компанията, възползвайки се от внушителната държавна помощ, която ще осигури германското правителство за проекта на обща стойност 11 млрд. долара. Ходът идва в момент, в който Европа се опитва да привлече производители на чипове, премествайки по този начин веригата за доставки на собствена територия, пише CNN.

Заводът, който ще бъде третата мощност на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), намираща се извън нейните традиционни производствени дестинации Тайван и Китай, е в основната на амбициите на Берлин да засили местното производство на полупроводници, което ще помогне на германската автомобилна индустрия да остане конкурентоспособна на глобалния пазар.

Европейският съюз даде зелена светлина на програма за субсидии на стойност 43 млрд. евро, която цели удвояване на производствения капацитет на полето на полупроводниците до 20230 година. Този план би следвало да подобри позицията на ЕС в тази индустрия спрямо Азия и САЩ след като по време на COVID пандемията бе изпитан остър недостиг на чипове и високи цени, което нанесе удар по европейската автомобилна и машиностроителната индустрия.

Германия, която ухажва най-големият производител на чипове в света от 2021 година насам, ще допринесе с до 5 млрд. евро за новия завод в Дрезден, столицата на Саксония, посочват германските власти.

„Германия сега навярно се превръща в основна локация за производство на полупроводници в Европа”, казва канцлерът на Германия Олаф Шолц. Думите му идват по-малко от два месеца след като Intel обяви план на стойност 30 млрд. евро за изграждане на две мощности за производство на чипове в страната.

„Това е важно за устойчивостта на производствените структури по света, но също така е важно за бъдещата жизнеспособност на нашия европейски континент и, разбира се, е особено важно за бъдещата жизнеспособност на Германия.”, добавя Шолц.

Саксония, център на бившата индустрия за електроника на Източна Германия, вече разполага с няколко завода за чипове и е наследник на традицията на прецизната изработка: в един от 40-те кръга на преговорите служители от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) са били заведени да разгледат изящно изработени бижута в музея Green Vault в Дрезден.

Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия

Заводът на TSMC, който е най-голямата единична инвестиция в историята на Саксония, идва в добър момент за премиера на консервативната федерална провинция Михаел Кречмер, който е изправен пред сериозното предизвикателство на крайно дясната, антиимиграционна партия „Алтернатива за Германия”, на фона на предстоящите регионални избори през следващата година.

Вот на доверие

„Това ще работи единствено, ако Германия се превърне в имигрантска страна”, казва Кречмер на пресконференция, признавайки, че запълването на 10 000 свободни позиции, които ще бъдат създадени от новия завод и неговите доставчици, ще отнеме повече усилия от планираните инвестиции за обучение на кадри, които той планира.

TSMC посочват, че ще инвестират до 3.499 млрд. евро в дъщерно дружество на име European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), от което ще притежават 70%.

Германските компании Bosch и Infineon, както и нидерландската NXP ще притежават по 10% от завода, който ще произвежда до 40 000 платки на месец за коли и продукти за индустрията и дома, когато отвори врати през 2027 година.

Заводът ще струва около 10 млрд. евро.

Производителят на полупроводници Wolfspeed също се възползва от щедрите субсидии, като е предложил да изгради мощност в Германия, тъй като ЕС се опитва да увеличи до 20% световния си пазарен дял на това поле до 2030 година.

Германският икономически министър Роберт Хабек приветства инвестицията като вот на доверие в икономиката на Германия, която се бори с високите цени на енергията след инвазията на Русия в Украйна, причинила опасения, че икономическият лидер на Европа може да изпадне в ситуация на деиндустриализация.

„Ще има истинска екосистема за производство на полупроводници в Германия”, казва той.

„Ще генерира поръчки от целия сектор: за производителите на машини, за производителите на оптика, за квалифицирани работници.”

TSMC инвестират също така 40 млрд. долара в нова мощност в щата Аризона, САЩ, подкрепяйки плановете на Вашингтон за повече местно производство. Паралелно с това компанията изгражда завод в Япония в съвместно предприятия със Sony.

TSMC посочва в изявление след среща на борда на директорите, на която бе одобрена инвестицията в Германия, че дава зелена светлина и за капиталова инжекция от до 4.5 млрд. долара за завода в Аризона, като част от общата инвестиция на стойност 40 млрд. долара.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Как Полша успя да привлече най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на страната?

Как недостигът на чипове се превърна в свръхпредлагане само за няколко години

Какво представляват металите галий и германий и защо Китай ограничава износа им?

Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички