Топ 12 на най-добрите акции, свързани с изкуствен интелект, които да купите през 2023 година


Топ 12 на най-добрите акции, свързани с изкуствен интелект, които да купите през 2023 година
Снимка: Getty Images

4436

ChatGPT напоследък се превърна в изключително гореща тема. Чатботът с изкуствен интелект (AI) провежда почти човешки разговори и изпълнява задачи, базирани на езика. ChatGPT фокусира обществото и инвестиционния свят директно върху потенциалната сила на AI в много близкото бъдеще. С целия този потенциал някои експерти по инвестиране маркират AI като „следващото голямо нещо“ в технологиите.

По-долу са описани акции на AI, в които може да инвестирате тази година, пише Forbes.

Adobe (ADBE)

Adobe обяви нови AI възможности през 2022 г.

Adobe прави софтуер за създаване на съдържание, маркетинг, анализ на данни, управление на документи и публикуване. Неговият водещ продукт, Creative Cloud, е пакет от софтуер за дизайн, продаван чрез абонамент.

През 2022 г. Adobe обяви нови възможности за AI и машинно обучение (ML) в своя продукт Experience Cloud, пакет за маркетинг и анализи. Подобренията включват възможности за прогнозиране, които помагат на екипите по продажбите и маркетинга да разберат как различните аспекти на маркетинговите кампании влияят върху решенията за покупка на клиентите. Те могат да използват тази информация, за да оптимизират кампаниите и своите бюджети.

Alphabet (GOOGL)

Компанията майка на Google, Alphabet, наскоро пусна тестова версия на собствения си AI чатбот, наречен Bard, функциониращ като ChatGPT. Задайте му въпрос и Bard бързо получава достъп, компилира и обобщава онлайн информация, за да предостави отговор.

Някои виждат това като следващата еволюция на търсенето. Вместо да питате търсачка, за да получите селекция от уеб страници за разглеждане, вие получавате един отговор, който е едновременно прост и пълен. Google пуска своя конкурент на ChatGPT

За съжаление на Alphabet, Bard провали тестовото си стартиране. Извън Bard обаче, Alphabet предлага инструменти и инфраструктура за бизнес изкуствен интелект чрез своето звено за облачни изчисления на Google.

Amazon (AMZN)

Amazon предоставя AI и ML услуги и инфраструктура чрез Amazon Web Services (AWS). Гигантът за електронна търговия използва AI и в собствения си онлайн магазин, за да прави препоръки за продукти. Alexa, виртуалният асистент на устройствата Echo, се захранва от AI.

Baidu (BIDU)

Baidu е китайска технологична компания, управляваща най-голямата търсачка в Китай. В началото на февруари Baidu обяви, че ще пусне свой собствен AI чатбот през март. Чатботът, известен като ERNIE бот на английски и Wenxin Yiyan на китайски, използва езиков модел Baidu, разработен вътрешно.

Baidu инвестира в AI от години. Подобно на Amazon и Google, Baidu също има модул за облачни изчисления, който поддържа различни възможности на AI.

C3 AI (AI)

C3 AI предоставя SaaS (софтуер като услуга) приложения за разработване, внедряване и изпълнение на приложения с изкуствен интелект от корпоративно ниво. Предложенията включват целеви софтуерни пакети за оптимизиране на веригата за доставки и енергийна ефективност и специфични за индустрията решения за финансови услуги и нефт и газ.

По-специално, C3 има партньорство с Alphabet. Заедно двете компании разработват нови AI приложения, като използват инфраструктура и ресурси на Google Cloud. Всички C3 AI приложения също са налични в Google Cloud.

IBM (IBM)

IBM, чрез своите продукти Watson, продава AI и ML услуги, които помагат на своите клиенти да вземат по-добри решения и повече пари. Портфолиото от AI решения на Watson включва AI приложения, които подобряват обслужването на клиентите, като същевременно намаляват разходите, предвиждат резултати и автоматизират процесите на работния процес. Корпоративните клиенти могат алтернативно да използват Watson Studio на IBM за изграждане и мащабиране на собствени AI приложения.

IBM направи и няколко придобивания на AI в последните няколко години, включително Turbonomic, Instana и Databand.ai.

Micron Technology (MU)

Технологията Micron създава високопроизводителна памет и хардуер за съхранение, захранващ AI решенията. Продуктите на производителя на чипове +2,6% се използват в центрове за данни и самоуправляващи се автомобили.

Micron укрепи портфолиото си с ИИ, когато купи стартиращата компания FWDNXT през 2019 г. Хардуерните и софтуерните решения на FWDNXT захранват решения за дълбоко обучение и невронни мрежи. Copy/Paste: След Microsoft и Google инвестира в изкуствен интелект

Microsoft (MSFT)

Microsoft инвестира в OpenAI, компанията, която разработи ChatGPT, от 2019 г. Партньорството започна с инвестиция от 1 млрд. долара и споразумението, че Microsoft ексклузивно ще предоставя услуги за облачни изчисления на лабораторията за ИИ. През януари 2023 г. Microsoft обяви, че ще разшири партньорството с OpenAI в „многогодишна инвестиция за милиарди долари“.

Microsoft също има цел да направи AI технологията универсално достъпна чрез своята платформа за облачни изчисления Azure.

И, подобно на Alphabet, Microsoft наскоро дебютира AI чатбот за своята търсачка Bing. За съжаление чатботът на Bing също се провали на теста за точност. Както беше обявено от Дмитири Беретон, чатботът е изкривил финансовата информация, извлечена от тримесечните отчети на Gap и Lululemon.

Nvidia (NVDA)

Nvidia произвежда високопроизводителни микрочипове, които захранват AI софтуер и услуги. През октомври Nvidia обяви, че ще разшири дългогодишното си AI сътрудничество с Oracle. Като част от сделката Oracle използва пълната AI платформа на Nvidia – чипове, системи и софтуер – в своята Oracle Cloud Infrastructure, конкурент на AWS на Amazon. Целта е да се разшири достъпът до възможностите на AI за корпоративните клиенти на Oracle и да се насърчат иновациите в AI.

Oracle (ORCL)

Oracle предоставя инфраструктура за облачни изчисления, софтуер и хардуер, включително съвместима с AI Oracle Cloud Infrastructure. Както вече казахме компанията наскоро разшири партньорството си с производителя на чипове Nvidia, за да разшири възможностите на AI, които предлага на корпоративни клиенти.

Palantir (PLTR)

Palantir управлява платформи за извличане на данни с ИИ за държавни агенции и корпоративни предприятия. Gotham, правителствената платформа на Palantir, намира модели в различни данни, така че разузнавателните екипи да могат да локализират и реагират на терористични заплахи. Непотвърдени източници казват, че Gotham е играл роля в залавянето на Осама бин Ладен през 2011 г.

Бизнесът използва Palantir Foundry да съхранява, трансформира и манипулира организационни данни, да рационализира процесите и да взема по-добри решения. Palantir стана публична през 2020 г. и наскоро отчете първото си печелившо тримесечие (четвърто тримесечие на 2022 г.).

Tesla (TSLA)

На фона на шума на ChatGPT, мениджърът на фонда Кати Ууд посочва, че Tesla е най-добрата AI стока на пазара.

Ууд вярва, че компаниите, които ще се възползват най-много от AI революцията, са тези с масивни собствени набори от данни, опит в областта, плюс AI ноу-хау. Tesla отговаря на тези изисквания. Производителят на електромобили разполага с най-големия в света набор от данни за шофиране. Тези данни, съчетани със силата на AI моделиране, могат да се използват за стартиране и спечелване на нови индустрии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ChatGPT започва работа на пълен работен

Акциите на компания за образователни технологии се сринаха с близо 50% заради ChatGPT

Пореден технологичен гигант забрани ChatGPT

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички