Българска компания за велосипеди строи завод за 50 милиона лева до Пловдив


Българска компания за велосипеди строи завод за 50 милиона лева до Пловдив
Снимка: Лидер 96

15007

Българският производител на електрически велосипеди "Лидер 96" ЕООД инвестира 50 милиона лева в нов завод в "Тракия икономическа зона", близо до Пловдив, съобщава пред SeeNews изпълнителният директор на икономическата зона Катя Стайкова.

Фабриката ще се управлява от дъщерната компания "Е-Велокс" ООД, която е собственост на "Лидер 96". "Е-Велокс" инвестира около 28,3 млн. лева в изграждането на предприятието, а останалите близо 22 млн. лева ще бъдат вложени в оборудването му.

Строителството на завода е почти завършено, като в момента инвеститорът монтира оборудването. Очаква се фабриката да започне работа в началото на 2023 г., като ще разкрие общо 330 работни места. "Е-Велокс" планира да произвежда 300 000 електрически велосипеда годишно под търговската марка "Лидер".

Център за електрически велосипеди

През 2021 г. друг български производител на велосипеди - "Макском" ЕООД се обедини с австрийския производител на мотоциклети Pierer Group, за да изгради завод за електрически велосипеди на стойност над 60 милиона лева в Тракия икономическа зона. Австрийски гигант вдига завод за 60 млн. лева в Пловдив

През следващите 2-3 години компаниите "Макском" и "Лидер 96" ще управляват по две фабрики за електрически велосипеди, което ще помогне за превръщането на икономическата зона в паневропейски производствен център, където ще се сглобяват около 1 милион електрически велосипеди годишно, посочва още Катя Стайкова. 1000 работници търси нов голям завод край Пловдив

През лятото компанията "Лидер 96" обяви, че заводът ѝ за електрически велосипеди ще има производствен капацитет от над 250 000 електрически велосипеда годишно. Той ще се простира на 47 000 кв. м и ще има застроена площ от 25 000 кв. м, съобщиха тогава от компанията.

Съобщението дойде дни, след като базираната в Ню Йорк инвестиционна компания The Rohatyn Group приключи покупката на 60-процентен дял в "Лидер 96" от финландския фондов мениджър KJK Capital. Друг голям акционер в българското дружество е неговият изпълнителен директор Димитър Златанов, който е част от семейството, създало фирмата.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посети изграждащото се предприятие и връчи сертификат клас А на изпълнителния директор на "Е-Велокс" ООД Димитър Златанов.

Министър Пулев съобщи, че в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции в Пловдив и областта са още 4 инвестиционни проекта на обща стойност 42.5 млн. лв. с потенциал да разкрият 224 нови работни места. "Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия", заяви той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Високотехнологична компания отваря нов завод в Пловдив

Белгийски гигант строи завод за 10 милиона лева до Пловдив

Гигантът Liebherr отвори още един завод в Пловдив

Европейски гигант вдигна голяма соларна централа до Пловдив

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички