KBC Банк и ОББ се сливат в една банка


KBC Банк и ОББ се сливат в една банка
Снимка: ОББ

19541

KBC Банк (бившата Райфайзенбанк) се влива в Обединена българска банка (ОББ). Това се случва след като Българската народна банка (БНБ) разреши преобразуването на "Кей Би Си Банк България" ЕАД чрез вливане в "Обединена българска банка" АД. БНБ разреши на ОББ да купи Райфайзенбанк за 1 млрд. евро

Процедурата се извършва по реда на чл. 262 от Търговския закон и е одобрено от Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ следи консолидацията на двете банки, които са значими институции под нейния надзор, тъй като страната ни е част от Банковия съюз на ЕС.

След преобразуването ОББ става универсален правоприемник на KBC Банк (поема всички нейни активи и пасиви), която се прекратява без ликвидация.

Белгийската финансова група KBC, която притежава ОББ, купи Райфайзенбанк (България) в сделка за над 1 милиард евро. Придобиването беше обявено през ноември 2021 година и разрешено от БНБ в края на юни миналата година. КЗК също одобри сделката. ОББ поглъща Райфайзенбанк в сделка за над 1 млрд. евро

Няколко месеца финансовата институция работи под името KBC Банк, тъй като вече нямаше право да използва бранда Райфайзенбанк.

Нов банков мастодонт

Обединеното дружество след сливането на ОББ и KBC Банк ще има малко над 18% пазарен дял в България по размер на активите (почти 2 пъти по-голям от настоящите 10,3% пазарен дял на ОББ). Това ще го превърне в една от трите най-големи банки на българския пазар и ще го доближи максимално до лидерите по пазарен дял – Уникредит Булбанк (19.8%) и ДСК Банк (18.4%).

Белгийската банкова и застрахователна група KBC предприе поредица от придобивания у нас през последните години, като първо стана собственик на Си Банк, след което закупи и ОББ, а през 2021 г. обяви и сделката за Райфанзенбанк (България). ДЗИ купува бизнеса на NN в България

Поредното голямо придобиване на KBC в България е важна стъпка по пътя към стратегическата ѝ цел – да е в топ 3 на всеки пазар, на който работи. И досега ОББ беше трета по активи, но в оспорвана надпревара с бързо растящата Пощенска банка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ОББ и KBC Банк премахват таксите за наличност

Главният изпълнителен директор на ОББ и KBC Банк България стана „Банкер на годината“

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички