Ще успее ли Broadcom да погълне VMware в мегасделка за 61 милиарда долара?


Ще успее ли Broadcom да погълне VMware в мегасделка за 61 милиарда долара?
Снимка: World of Tech

4615

Подготвяното поглъщане на компанията за облачни изчисления VMware от технологичния гигант Broadcom може да срещне сериозни трудности заради проверка на европейските власти.

Документите по мегасделката за 61 милиарда долара вече са подадени в Европейската комисия, която трябва да ги прегледа и да прецени дали не нарушават правилата за конкуренцията. Одобрението е задължително условие за осъществяването на една от най-големите технологични сделки в историята, пише Bloomberg.

След месеци на предварителни дискусии с европейския регулатор за сливанията, Broadcom официално поиска одобрение за покупката във вторник. Регулаторите определят краен срок до 20 декември, за да дадат зелена светлина на сделката или да започнат задълбочен преглед, който може да удължи процеса с още около 90 работни дни.

"Ние сме уверени, че тази сделка не създава проблеми с конкуренцията и очакваме с нетърпение да работим с Европейската комисия по време на този процес", казват от Broadcom, добавяйки, че напредват с получаването на нужните регулаторни одобрения по света и очакват поглъщането да приключи през фискалната 2023 г.

Придобиването ще бъде най-голямата инвестиция от производител на полупроводници досега. То продължава амбициозната поредица от покупки на ръководителя на Broadcom Хок Тан, който изгради една от най-големите и диверсифицирани компании в индустрията.

VMware подкрепя софтуерните предложения на Broadcom - ключова част от стратегията на Тан през последните години. Американският гигант придоби производителя на корпоративен софтуер CA Technologies през 2018 г. и бизнеса за корпоративна сигурност на Symantec през 2019 г. "Комбинацията от Broadcom и VMware ще даде на клиентите избор и по-голяма гъвкавост за справяне с най-сложните им предизвикателства в ИТ инфраструктурата.", уверяват от компанията.

Сделка ще има, но ще е трудно

Европейската комисия най-вероятно ще извърши задълбочен преглед на сделката, но тя въпреки това ще успее да се реализира, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Дженифър Рий. Американските регулатори също проверяват сделката, което може да я забави със седмици или месеци.

Може да се породят съмнения, че сделката осигурява на Broadcom по-голяма власт да използва своето портфолио от продукти и да изисква по-благоприятни условия или ексклузивност с клиентите, използвайки пакетни продукти или услуги. Това би поставило нейните конкуренти в неравностойно положение, обяснява експертът.

Въпросните съмнения може да доведат до щателна проверка от европейските институции и изискване компаниите да вземат определени мерки. Еврокомисията все още е склонна да приеме подобни отстъпки за разлика от САЩ, които рядко приемат такива споразумения и изискват от компаниите структурни промени (продажба на някои бизнеси от групата), обяснява Рий.

Регулаторите провалиха плановете за сливане на други производители на полупроводници, блокирайки сделката на хардуерния гигант Nvidia с производителя на чипове ARM по-рано тази година. Експертите обаче се съмняват дали това сливане между производител на чипове като Broadcom и софтуерната компания VMware може да представлява заплаха за пазара.

В началото на ноември акционерите на VMware одобриха предстоящото сливане с Broadcom с голямо мнозинство. Ключова роля за това изигра подкрепата за сделката на мажоритарния акционер Майкъл Дел, който притежава 40% от собствеността на компанията, припомня CRN.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички