Започна подготовката за завода на Tesla край Берлин

Започна подготовката за завода на Tesla край Берлин
Източник: Getty Images/Guliver

Процедурата по одобрение на плановете за огромен завод на Tesla край Берлин вече е започнала, след като подробности от проекта бяха публикувани в държавния вестник на германската провинция Бранденбург в петък, предаде DPA.

Tesla иска от 2021 г. да произвежда в "гигафабриката" компактния високопроходим Model Y (на снимката отдолу). Предвижда се строителството на завода да започне през първата половина на 2020 г.

Освен Model Y, компанията планира да сглобява там Model 3, както и "бъдещи модели", сочат качените онлайн документи, цитирани от Associated Press. Заводът в Грюнхайде ще включва и отделно производството на батерии за електромобили.

Заложената начална дата - юли 2021 г. - е оптимистично скоро за германските стандарти, отбелязва AP.

Плановете съответстват на крайните срокове, определени от работната група за Tesla към местното правителство, заяви регионалният министър на околната среда Аксел Фогел, цитиран от DPA. "Всичко върви по план", увери Фогел.

Плановете на компанията са достъпни за проверка от гражданите и местните власти, които проектът би могъл да засегне, за период от един месец. Възражения могат да се подават до 5 март.

Плановете и свързаната с тях оценка на въздействието върху околната среда ще бъдат представени в понеделник в няколко обществени сгради, като също ще бъдат налични в интернет, уточни екоминистерството на провинция Бранденбург, част от която е и Берлин.

Акцент при издаването на разрешителното ще бъде спазването на всички разпоредби за опазване на околната среда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.