Yazaki затваря заводите си в България, праща вкъщи 4500 души


Yazaki затваря заводите си в България, праща вкъщи 4500 души
Снимка: Yazaki

30342

Производителят на автомобилни компоненти Yazaki затваря заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г., съобщават от компанията.

Причините са няколко – разпространението на коронавируса, въведените местни и национални здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.

Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на Yazaki в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол. То идва около седмица след протест на работниците в заводите и 4 дни след съобщение от Yazaki, че всички мерки са взети и работата може да продължи.

Компанията е един от най-големите частни работодатели в страната. Тя произвежда автомобилни кабели и инсталации предимно за автомобилите Ford Transit, Renault Megane и Renault Scenic, продавани на подразделенията на Yazaki в Турция, Франция и Словакия.

В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на Yazaki или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март, казват от компанията. Българските заводи са 100% собственост на японската Yazaki Corporation - глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване. Тя работи в България от 2006 г.

Към момента производството на автомобили в Европа и Китай са спрели почти всички големи концерни - VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе. Предстоят затваряния на предприятия в САЩ и Мексико.

Наскоро представители на работодателски организации прогнозираха, че производителите на авточасти ще бъдат сериозно засегнати от епидемията от коронавирус. По данни на "Автомобилен клъстър България" в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 млрд. лева и ангажирани 65 000 души.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички