5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа

5 държави, в които е забранено да се празнува Коледа
Източник: iStock/Guliver

Коледа е прекрасен празник, изпълнен с уют и топлина. За съжаление обаче има страни, които са забранили почитането му от жителите или гостите си, които изповядват християнството. Изданието Newsweek разказва за 5 от тях.

Саудитска Арабия. Една от най-консервативните мюсюлмански държави забранява честването на Коледа, като забраната е изрична за училища, болници и други публични места, дори ако в тях има християни.

Северна Корея. Тоталитарният режим там е толкова антиколедно настроен, че преди време войници откриха стрелба по коледна елха, издигната от южнокорейци, близо до границата.

Сомалия. По-голямата част от населението в африканската страна изповядва исляма. Властта смята, че празнуването на Коледа противоречи на принципите на тяхната религия. Допълнителен аргумент - събирането на много хора на едно място, например за празник, давало поводи на терористи да атакуват.

Таджикистан. Населението на централноазиатската държава също е предимно мюсюлманско. Елхите и размяната на подаръци са забранени в училищата. Забрана има и на фойерверките и... Дядо Мраз.

Бруней. Султанът на малката мюсюлманска страна е разпоредил хората, които празнуват Коледа да се наказват с до пет години затвор. Жителите и посетителите с различна вяра могат да почетат празника, но на затворено и не бива да го обсъждат с мюсюлманите.

В Китай също публичното празнуване на Коледа под различни форми - например в училища или институции, не се приема добре, въпреки че в магазини и заведения може да види влиянието на празника. Китайските власти обаче се стремят да ограничават разпространението на западната култура.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.