7 храни, които са забранени в различни държави

7 храни, които са забранени в различни държави
Източник: iStock/Guliver

Храната е важна част от културата. Това, което ядем, отразява не само персоналните ни предпочитания, но донякъде и националната ни идентичност, затова не е изненадващо, че менютата варират значително. Някои храни, обичани в определени държави, са абсолютно забранени в други. От Insider дават примери:

Хайвер от белуга. Най-скъпият вид хайвер. Вносът му обаче е забранен в САЩ, тъй като белугата е защитен вид.

Популярните бонбони M&Ms пък са забранени в Швеция заради спор за марка. През 2016 г. местен съд реши, че опаковката и маркетингът им силно напомнят тези на други бонбони M на Marabou, които имат ексклузивни права в страната.

В Сингапур са забранени... дъвките. Още през 1992 г. градът-държава забранява продажбата им с цел да се намали замърсяването с дъвки на обществени места. През 2004 г. ограничението бе премахнато за никотинови и специални дентални дъвки.

Изкуствените бои за храни, например за сладкарски продукти, са забранени в пет европейски държави - Австрия, Финландия, Норвегия, Франция и Великобритания. Причината са изследвания, които са ги свързали с различни здравословни проблеми.

Шоколадовите яйца Kinder Surprise са забранени в Щатите заради малките играчки вътре. Там законите забраняват в храните да има неядивни неща.

Пак в САЩ е забранена рибата фугу. Тя има токсични органи и когато не е приготвена правилно, може дори да убие консуматора.

Още една забрана от Америка - на хагис. Това е традиционно шотландско ястие, направено от дробове и сърце на овца с подправки, лук и др. Американските власти обаче са направили вноса му незаконен заради съмнителните понякога дреболии.

Снимки: iStock.com

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.