Ето коя е думата на 2018 г.

Ето коя е думата на 2018 г.
Източник: Getty Images/Guliver

По традиция от речника Collins избраха думата на годината. За 2018 тя е "single-use" или "еднократна употреба" - термин, който се използва много за продукти (например пластмасови), замърсяващи околната среда.

Изразът символизира все по-осъзнатото възприятие на света към вредите от пластмасовите отпадъци и всеобщото настроение за обръщане на гръб на опаковките и предметите за еднократна употреба, пише CNN.

В глобалната мрежа все по-често се разпространяват кадри с тонове пластмасови отпадъци, които убиват животински видове и замърсяват планетата за милиарди години напред.

Те доведоха и до глобална кампания за намаляване на употребата на еднократни пластмасови продукти, която беше подета и от Европейския парламент, който преди дни забрани пластмасата за еднократна употреба.

Всяка година експертите от Collins съставят годишен списък с нови и забележителни думи, които отразяват променящата се култура. Сред новите през 2018 е например "plogging" - събиране на боклук, докато се тича. Включени са и "floss" - вид танц, при който бедрата се движат в една посока, а ръцете - в противоположната, както и "VAR" - система за видео наблюдение по време на спортни събития.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.