Физическата активност ни прави по-щастливи от парите

Физическата активност ни прави по-щастливи от парите
Източник: iStock/Guliver

Редовното спортуване прави хората по-щастливи, отколкото богатството. Това сочи проучване на изследователи от Йейл, цитирано от Business Insider.

Изследвани са 1,2 млн. американци над 18-годишна възраст през 2011, 2013 и 2015 г. Участниците са отговаряли на редица въпроси за физическото и психическото си здраве, за икономическия си статус и др. Под внимание са взети видът на упражненията, продължителността, честотата и интензивността им. Оказало се, че хората практикуват 75 различни вида физическа активност - от домакинска работа до вдигане на тежести и тичане.

Резултатите сочат, че участниците, които често спортуват, са имали с 43% по-малко "лоши" дни (дни, в които са се чувствали тъжни, депресирани, психически изтощени). Редовните тренировки ги правели по-удовлетворени, колкото твърдят, че са хората, изкарващи средно по 25 000 долара годишно. 

Това, разбира се, не означава, че богатите хора не чувстват щастие, а че спортът е ключов фактор и за психическото здраве. 

По отношение на това какъв вид активност е най-подходящ, няма еднозначен отговор, но най-добри резултати имало при групови спортове, аеробика и колоездене. Оптималната дължина на тренировка пък е около 45 минути от три до пет пъти седмично.

Други проучвания също правят връзка между упражненията и здравата психика. Според едно от тях дори разхода за 20 минути или спортуване за половин час могат да помогнат в борбата с депресията.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.