Как е полезно да се храним през лятото - съвети от диетолог

Как е полезно да се храним през лятото - съвети от диетолог
Източник: iStock/Guliver

През лятото трябва да ядем пет пъти на ден, като 70% от менюто да са плодове и зеленчуци. Това каза диетологът д-р Огнян Симеонов пред "Фокус" за правилното хранене през лятото.

„Трябва да се научим да се храним редовно – поне три основни хранения и две основни закуски, за да стане петкратно яденето. И да направим няколко форми на прочистване", обясни той.

По думите му това например може да стане с череши - два-три дни може да караме само на череши. Което ще рече, че можем да изяждаме неограничено количество череши – 6-7 килограма, колкото пъти искаме на ден и по този начин ще прочистим кръвта от всичко, което сме натрупали през годината като токсини. Вместо череши могат да се използват и други сезонни плодове като динята.

„Храненето през лятото трябва да бъде петкратно с три основни хранения – закуска, обяд и вечеря, и две леки закуски. Важно е да има баланс на храните между протеини, въглехидрати и мазнини, като гледаме над 70% от менюто ни да бъде плодове и зеленчуци. За предпочитане е продуктите да не бъдат преработени – така ще е по-добре за нашето здраве", обясни той.

"Не на последно място е водата – трябва да започнем да пием вода в голямо количество през деня. Хубаво е да приемаме вода половин час преди хранене или час след хранене, защото по този начин не разреждаме стомашните сокове на стомаха и така той по-лесно преработва храната, която поемаме“, заяви диетологът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.